Sałatka Szwabska

Sałatka Szwabska

 

Zapraszam do świata niemieckiej kuchni, gdzie przyjemność smakowania osiąga wyjątkowy poziom dzięki niezwykle pysznej sałatce szwabskiej. Nazwa tej kulinarnej uczty wzięła się od regionu Szwabii, co nadaje jej wyjątkowy charakter. To więcej niż zwykła sałatka - to prawdziwy festiwal smaków. Skomponowana z ziemniaków, z dużą ilością cebuli i aromatycznej mortadeli, ta sałatka to hołd dla prostoty i autentyczności. Jej smak urzeka nie tylko na specjalne okazje, ale również idealnie sprawdza się jako codzienna przekąska. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 105 kcal

W tym: Białka 3.48 g | Tłuszcze 5.85 g | Węglowodany 9.69 g (w tym cukry 1.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

 

- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)

- 4 średnie ogórki konserwowe lub kiszone

- 250 g mortadeli dobrej jakości

- 2 średnie czerwone cebule

- ¼ łyżeczki soli

- 1 pęczek szczypiorku

- 1 łyżka octu spirytusowego

 

Składniki na sos:

 

- 1½ łyżki majonezu

- 1½ łyżki śmietany 18% lub gęstego jogurtu naturalnego

- 1 duży ząbek czosnku

- 2 łyżki soku z cytryny

- ¼ łyżeczki soli

- 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

- ½ łyżeczki pieprzu


 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę (o grubości ok 1 cm) a następnie ugotować do miękkości w osolonej wodzie.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w małej miseczce i zasypać ¼ łyżeczki soli. Wymieszać i odstawić na bok, aby cebula ,,przegryzła” się z solą i zmiękła.

Ogórki opłukać w zimnej wodzie i także pokroić w drobną kostkę.

Mortadelę pokroić w cienkie słupki.

Szczypiorek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

Gdy ziemniaki będą już ugotowane odcedzić je na sitku, przełożyć do miski, skropić octem i delikatnie wymieszać. Dzięki temu ziemniaki nie będą się rozpadały przy mieszaniu. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie przygotować sos.

W garnuszku umieścić wszystkie płynne składniki sosu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i dokładnie ze sobą wymieszać.

Do zimnych ziemniaków dodać wszystkie wcześniej przygotowane składniki (cebula, ogórki, mortadela i szczypiorek). Całość zalać sosem i delikatnie wymieszać aż wszystko ładnie się połączy.

W razie potrzeby na tym etapie można sałatkę jeszcze doprawić wg własnych preferencji.

Gotową sałatkę przełożyć do miseczki z zamknięciem i odstawić do lodówki na min 1 h, gdyż najlepiej smakuje ona na zimno.



Smacznego.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty