Cannelloni z Mięsnym Farszem i Sosem Pomidorowym


Cannelloni z Mięsnym Farszem i Sosem Pomidorowym


Cannelloni – włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.



Składniki na Farsz Mięsny:

- ok 20 rurek makaronu cannelloni
- 200 g sera startego parmezanu
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 20 g masła
- 1 duża lub 2 średnie cebule, posiekane


Składniki na Sos Pomidorowy:

- 1 puszka pomidorów lub 4 duże pomidory malinowe
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy
- olej do smażenia
- cukier
- sól, pieprz
- papryka mielona ostra i słodka
- suszona bazylia
- oliwa z oliwek


Składniki na Sos Beszamelowy:

- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz



Przygotowanie Sosu Pomidorowego:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez wyciskacz do czosnku.
Na patelni rozgrzej olej z oliwek i wrzuć pokrojoną cebulę, podsmaż chwilkę, aż cebula się zeszkli. Pomidory z puszki pokrój w kostkę (zwykłe pomidory sparz najpierw wrzątkiem i obierz ze skórki a następnie dopiero pokrój je w kostkę) i dodaj do podsmażonej cebuli.
Dodaj przyprawy:
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczkę papryki słodkiej,
szczyptę papryki ostrej
1 łyżeczkę bazylii
1 łyżkę cukru
3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego

Sos duś na średnim ogniu tak długo, aż woda z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje, na sam koniec duszenia dodaj przeciśnięty czosnek i pieprz do smaku.


Przygotowanie Sosu Beszamelowego:

Do garnka z podwójnym dnem lub z powłoką teflonową włóż masło i powoli rozpuszczaj na małym ogniu. Dodaj mąkę na płynne masło i energicznie mieszaj trzepaczką, aż składniki się połączą. Nie przyrumieniaj i nie smaż. Dodaj mleko, ale wciąż energicznie mieszaj. Pod wpływem temperatury sos będzie gęstniał i nabierał aksamitnej konsystencji, znikną wszystkie ewentualne grudki. Gdy sos uzyska konsystencję gęstej śmietany dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia.


Przygotowanie Canelloni:

Mięso przełóż do miski i dodaj jajko, dopraw pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę i czosnek. Dodaj wcześniej przygotowane mięso i podsmażaj na małym ogniu przez 10-15 minut, następnie zestaw z ognia, dopraw solą i dodaj ok 80 g startego parmezanu. Połącz teraz farsz mięsny z sosem pomidorowym i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszaj.
W dużym garnku zagotuj 2-3 litry osolonej wody. Rurki Canelloni wrzuć do wrzątku i podgotuj 2-3 minut, aby delikatnie zmiękły. Następnie odcedź rurki makaronowe i zacznij napełniać je mięsnym farszem. Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem a na dno wlej niewielką ilość sosu beszamelowego. Napełnione rurki układaj jedną obok drugiej. Następnie całość zalej ciepłym sosem beszamelowym i dokładnie go rozprowadź. Wierzch posyp pozostałym parmezanem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) na 30-40 minut. Jeśli ser w trakcie pieczenia zacznie się zbyt szybko przypiekać można naczynie przykryć kawałkiem folii aluminiowej.




Smacznego.



Komentarze

Popularne Posty