Kotlety Schabowe w Migdałowej Panierce


Kotlety Schabowe w Migdałowej Panierce

Kotlet schabowy – kotlet panierowany ze schabu (z kością lub bez) przypominający sznycel wiedeński. Jest to jedna z tradycyjnych i najbardziej popularnych potraw w kuchni polskiej.

 
Składniki:

- 4 kotlety schabowe
- 100 g (+/-) płatków migdałowych
- 100 g (+/-) mielonych migdałów
- pół szklanki tartej bułki
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki 30% (można użyć mleka 3,2%)
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju wybornego
- 50 g margaryny
- Sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka mielona.



Przygotowanie:

Jajka rozkłócamy ze śmietanką i przyprawami (solą, pieprzem, mieloną papryką i czosnkiem). Kotlety rozbijamy tłuczkiem i wkładamy do rozkłóconych jajek ze śmietanką na 30 minut. Płatki migdałowe i mielone migdały mieszamy z bułką tartą.  W oddzielnej misce przygotowujemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy margarynę i olej. Kotlety panierujemy najpierw w mące, potem w jajku ze śmietanką a na końcu w bułce z migdałami  mocno dociskając panierkę. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kotlety idealnie komponują się z tłuczonymi ziemniakami i zasmażaną kapustą (kiszoną).



Kapusta zasmażana

 
Składniki:

- 600 g kapusty kiszonej
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 100 g margaryny
- pieprz, sól, majeranek
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki mąki pszennej



  
Przygotowanie:

Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Posiekać na drobniejsze części (wedle uznania). Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce (na małych oczkach). Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na margarynie w dużym garnku. Następnie do podsmażonej cebuli wrzucić posiekaną kapustę z marchewką i wlać 1½ szklanki wody. Przyprawić sola, pieprzem i majerankiem. Wszystko dusić pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta będzie już miękka zdjąć pokrywkę i gotować aż większa część wody odparuje. Pozostałe ½ szklanki wody wymieszać dokładnie z mąką (tak aby nie było grudek). Następnie wodę z mąką powoli wlewać do kapusty ciągle mieszając. Wszystko podsmażać jeszcze przez 10-15 minut mieszając co chwilę aby nic nie przywierało do dna garnka i się nie przypaliło. Podawać na ciepło.



Smacznego




Komentarze

Popularne Posty