Syrop Imbirowo – Cytrynowy


Syrop Imbirowo – Cytrynowy


Imbir – rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Obejmuje, co najmniej 144 gatunki. Naturalny zasięg rodzaju obejmuje obszar południowo - wschodniej Azji od Indii po wschodnie Chiny oraz Nową Gwineę na południowym wschodzie.

Działa korzystnie na procesy trawienne i układ krążenia. Łagodzi bóle żołądkowe i zębów, wzmaga apetyt. Pobudza układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli. Zapobiega mdłościom. Obniża stężenie cholesterolu we krwi. Dezynfekuje jamę ustną. Podnosi poziom testosteronu.

Podczas zimy nasze organizmy bardziej niż o innej porze roku narażone są na infekcje i choroby górnych i dolnych dróg oddechowych. Aby przetrwać ten okres i zachować maksymalnie najlepszy stan zdrowia pragnę zaproponować przepis na pyszny i w 100% naturalny syrop, który pomoże nam wzmocnić naszą odporność i nie dać złapać się chorobie a gdy jednak przeziębienie nas dopadnie będzie można sobie szybko i skutecznie z nim poradzić. 

Kaloryczność potrawy w 10 g (1 łyżka): 15 kcal

W tym: Białka 0.08 g | Tłuszcze 0.01 g | Węglowodany 3.70 g ( w tym cukry 2.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie. 


Składniki:

- 3 duże cytryny
- miód naturalny
- korzeń imbiru ok 10 cm



Przygotowanie:

Cytryny sparzyć wrzątkiem i dokładnie umyć. Pokroić na cienkie plastry i usunąć z nich pestki.
Imbir obierać ze skórki i również pokroić na plasterki. 
Na dno wyparzonego, suchego słoiczka wlać dwie łyżki miodu i ułożyć na nim 3-4 plastry cytryny. Następnie kilka plastrów imbiru, ponownie 3-4 plastry cytryny i znowu imbir. Czynność tę powtarzać aż do wypełnienia całego słoiczka. Na końcu całość zalać miodem do pełna. Słoiczek szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na 24h. 

Syrop dodawać do herbaty, wody lub przyjmować bezpośrednio. Cytryna i miód nie tylko poprawią smak syropu, ale także wzmocnią prozdrowotne działanie imbiru. 

W czasie choroby należy pić trzy łyżki syropu dziennie a dla wzmocnienia odporności organizmu wystarczy jedna łyżka na dobę.




Życzę dużo zdrowia i smacznego


Komentarze

Popularne Posty