Wafle Gofrowe z Grilla


Wafle Gofrowe z Grilla

Dodatkowo także przepis ma sos malinowy i konfiturę wiśniowa 😉


Przepis, który dziś wzięłam na warsztat to nic innego jak ciasto na tradycyjne gofry, które można upiec w standardowej gofrownicy, lecz ja postanowiłam zrobić mały eksperyment i przy użyciu elektrycznego grilla kontaktowego stworzyłam pyszne i chrupiące wafle gofrowe, które świetnie komponują się z bitą śmietaną polaną sosem malinowym, czekoladowym czy też z konfiturą wiśniową. Można oczywiście podawać je także z cukrem pudrem oraz owocami.  Zachęcam do wypróbowania tego pomysłu.



Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli



Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować do momentu uzyskania idealnie jednolitej konsystencji. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę. Grill dobrze rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem. Na rozgrzaną płytę wlewać ciasto dokładnie i równo rozprowadzając je po powierzchni. Piec na brązowy kolor (jakieś 5 min w zależności od mocy grilla). Plastry wafli po zdjęciu z płyty nie powinny się odginać tylko tworzyć stały, sprężysty płat wafla. Płaty podzielić na mniejsze kawałki i podawać z ulubionymi dodatkami.




Przygotowanie tradycyjnych gofrów:

Gofrownicę rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem. Następnie wlewać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzać je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć trochę więcej czasu – trzeba kontrolować proces wypiekania). Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem.




Domowy Sos Malinowy 


Idealny do deserów, ciast, lodów, naleśników a nawet do herbaty. Sos robi się bardzo szybko. Jeśli wyjdzie Wam większą ilość, to polecam jeszcze gorący zamknąć w słoiczku.


Składniki:

- 300 do 400 g malin (mogą być mrożone)
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki cukru kryształ
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego


Przygotowanie:

Maliny oczyścić i przełożyć do garnka.  Wlać wodę, sok z cytryny oraz wsypać cukier i cukier wanilinowy. Całość wymieszać i zagotować od czasu do czasu mieszając, aż maliny się rozgotują, a cukier rozpuści. Sos przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając pestki. Ostudzić i gotowe.





Domowa Konfitura Wiśniowa


Składniki:

- 60 ml wody
- 750 g cukru
- 1 kg wiśni bez pestek (w sezonie świeże/ po sezonie mrożone)



Przygotowanie:

W przypadku świeżych wiśni - Umyte i wydrylowane wiśnie zasyp cukrem. Zostaw wiśnie na całą noc. Następnego dnia w rondlu z szerokim dnem zagotuj wodę z cukrem (usuwaj szumy). Podgrzewaj, aż wszystko zacznie się pienić. Powstały syrop powinien być gęsty. Do syropu wrzuć wiśnie (razem z sokiem, który się w nocy wytrącił). Wiśnie smaż i raz na jakiś czas bardzo delikatnie przemieszaj tak, aby zbytnio nie uszkodzić owoców, dzięki temu syrop będzie szybciej odparowywał, a wiśnie nie będą przywierać do dna. Jeśli będzie zbierać się piana, usuwaj ją bardzo delikatnie. Smażenie konfitury na wolnym ogniu zajmie ok. 1-1½ godziny. Kiedy konsystencja jest już gęsta, poprzekładaj wiśnie do słoiczków (po sam brzeg słoika). Zakręcaj słoiki póki konfitura jest jeszcze gorąca. Poczekaj aż słoiki ostygną i przechowuj w szafce (spiżarni). Po otwarciu przechowuj w lodówce.
W przypadku mrożonych – Wrzuć wiśnie do garnka i pozostaw do rozmrożenia następnie dodaj syrop z cukru i wody i postępuj jw.





Życzę smacznego


Komentarze

Popularne posty