Roladki Schabowe w Sosie Paprykowym


Roladki Schabowe w Sosie Paprykowym

Tradycyjne kotlety schabowe wszystkim są doskonale znane i przez wielu lubiane. Chciałabym jednak zaproponować dziś schabowe w nieco innym wydaniu. Zapewniam, że jeśli ktokolwiek zdecyduje się skorzystać z mojej propozycji będzie często do niej wracał. Roladki są naprawdę pyszne. Dodatkowo smak całości podkreśla sos z czerwonej, świeżej papryki.


Składniki na roladki:

- 6 kotletów schabowych o grubości min. 1 cm
- 50 g tartego sera typu parmezan
- 50 g sera żółtego w kawału (np. gouda)
- ¼ czerwonej świeżej papryki
- 2 ogórki kiszone
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki oleju

Składniki na sos paprykowy:

- pozostałe ¾ papryki + 1 dodatkowa papryka
- 2 cebule
- 1 ½ szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku
- 3 łyżki mąki krupczatki
- ½ szklanki zimnej wody



Przygotowanie roladek:

Kotlety umyć i bardzo cienko rozbić tłuczkiem, ale uważać, aby nie podziurawić mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Z jednej strony posypać tartym parmezanem. Paprykę, ogórki i ser z kostki pokroić w cienkie słupki. Układać kolejno słupek sera żółtego, papryki oraz ogórka kiszonego. Zwinąć roladki, namoczyć w roztrzepanym jajku a następnie obtoczyć w tartej bułce. Margarynę i olej rozgrać razem na patelni. Panierowane roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekać roladki przez 15 minut.



Przygotowanie sosu:

Paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć w garnku do czasu aż wszystko lekko się zeszkli. Dodać bulion i całość dusić pod przykryciem przez 20 min. Następnie przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować do gładkości i nadal gotować na małym ogniu. Doprawić przyprawami do smaku. W szklance zimnej wody wymieszać mąkę tak, aby nie było żadnych grudek. Małym strumieniem przelać zawartość do sosu ciągle mieszają. Gotować wszystko jeszcze przez 3 minuty. Konsystencję sosu można regulować wg własnych upodobań: zagęścić dodając więcej mąki lub rozrzedzić dolewając trochę bulionu lub wody. Roladki podawać na ciepło polane sosem z ulubionymi dodatkami. Polecam bardzo gorąco.




Smacznego.

Komentarze

  1. Prawdziwa uczta!roladki zniknęły tak szybko,że nie zdążyłam zrobić zdjecia;-)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Popularne posty