Domowy Jogurt Naturalny i Domowa Granola z Suszonymi Truskawkami, Bananami i Czekoladą


Domowy Jogurt Naturalny i Domowa Granola z Suszonymi Truskawkami, Bananami i Czekoladą

Jogurt domowy ma zdecydowanie lepszy smak. Jest gęsty, mimo braku zagęszczaczy i stabilizatorów. Jest odświeżający, o lekko kwaskowym smaku, ponieważ, nie zawiera cukru, syropów i słodzików. To idealny sposób na prosty i pożywny posiłek, po którym nikt nie będzie miał wyrzutów sumienia. Składniki odżywcze zawarte w jogurcie naturalnym to tajna broń w walce o zdrowie, dobre samopoczucie i siły witalne.
Z podanych proporcji uzyskujemy ponad dwa litry pysznego, gęstego i delikatnego jogurtu a koszt całkowity to niewiele ponad 6 zł.

Dodatkowo proponuje przygotować także własne domowe Granola, dzięki czemu sami decydujemy, co ma w nich być. W połączeniu z jogurtem naturalnym własnej roboty smakują wyśmienicie. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolację. Polecam.

Składniki na jogurt:

- 2 litry pasteryzowanego mleka krowiego, koziego, owczego (tłuste, półtłuste lub chude - im mleko tłuściejsze, tym gęstszy będzie jogurt)
- starter z żywymi kulturami bakterii lub 300 g jogurtu naturalnego kupionego w sklepie (koniecznie z żywymi kulturami bakterii)
- termometr gastronomiczny/kuchenny do pomiaru temperatury potraw
- słoiczki z nakrętkami


Przygotowanie:

Proces produkcji domowego jogurtu należy rozpocząć od sparzenia wrzącą wodą garnka, w którym będzie gotowane mleko oraz słoiczków wraz z nakrętkami. Ma to posłużyć wyeliminowaniu wszelkich innych bakterii, które mogą znajdować się w garnku i słoiczkach.

Do wyparzonego garnka wlać 2 litry mleka pasteryzowanego, (jeśli używamy mleka niepasteryzowanego należy je najpierw zagotować a następnie wystudzić) i 300 g jogurtu naturalnego kupionego w sklepie. Dokładnie wymieszać.

Ja swój jogurt robię przy użyciu gotowego jogurty kupionego w sklepie, ale można użyć specjalnych starterów jogurtowych z żywymi kulturami bakterii, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w Internecie.

Mleko zacząć podgrzewać do temperatury nie większej niż 45°C. Dlatego posiadanie termometru jest tu bardzo ważne, gdyż wyższa temperatura zniszczy kultury naszych bakterii. Gdy temperatura mleka osiągnie już wymaganą skalę natychmiast zdjąć z ognia i przelać zawartość do wyparzonych słoiczków dokładnie je zakręcając.

Kolejny etap to inkubacja, która trwa od 6 – 12 h. Im dłuższy czas inkubacji tym jogurt będzie bardziej gęsty i bardziej kwaskowaty.
Proces inkubacji można przeprowadzić na kilka sposobów.

1. W piekarniku z ustawioną temperaturą max 45°C ( czas inkubacji min 6 – 10 h)
2. W grubym kocu lub pierzynie ( czas inkubacji min 10 – 12 h)
3. W jogurtownicy

Ja swój jogurt inkubuję z połączenia opcji w piekarniku oraz z kocem. Jogurt najlepiej jest zacząć przygotowywać wieczorem dzięki temu już rano będzie można cieszyć się smacznym i zdrowym jogurtem własnej roboty. Tak, więc wstawiam słoiczki na ok 2 – 3 h do piekarnika a następnie szczelnie i dokładnie zawijam je w gruby i ciepły koc. Odkładam w ciepłe miejsce na całą noc. Jogurt przed spożyciem po zakończonym procesie inkubacji warto włożyć do lodówki na min 30 min, aby się schłodził i zagęścił swoją konsystencję. 

Idealnie smakuje w połączeniu z domowymi Granola, świeżymi owocami lub ulubioną konfiturą.

Przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 7 dni.






-----------------------------------------------------------------------------------------------------------




Składniki na Granola:

- 2 lub2½ szklanki płatków owsianych
- 50 lub 70 g orzechów włoskich
- 50 lub 70 g orzechów laskowych
- 50 lub 70 g orzechów nerkowca
- 50 lub 70 g blanszowanych migdałów
- 4 łyżki białego sezamu
- 4 łyżki łuskanego słonecznika
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki syropu z malin (takiego który w swoim składzie ma min. 37% soku z malin)
- suszone truskawki (ilość wg preferencji)
- suszone banany (ilość wg preferencji)
- 100 g gorzkiej czekolady (min 70%)



Przygotowanie:

Orzechy warto wcześniej rozdrobnić na mniejsze kawałki przy pomocy miksera lub tłuczkiem do mięsa (umieścić orzechy w woreczku i tłuczkiem porozbijać je delikatnie na mniejsze kawałki – uderzać z wyczuciem, aby nie zrobić z orzechów miazgi). 

Wszystkie suche składniki - oprócz suszonych truskawek, bananów i czekolady – dokładnie ze sobą wymieszać. Oliwę z oliwek lub olej kokosowy z miodem i syropem malinowym delikatnie podgrzać w garnuszku lub kuchence mikrofalowe oraz dokładnie wymieszać. Dodać następnie do suchej mieszanki i wymieszać do czasu dokładnego połączenia się składników. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie rozsypać mieszankę. 




Piekarnik nagrzać do 160°C i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika. Piec całość przez 30 min. Podczas pieczenia kilkakrotnie przemieszać mieszankę na blasze i pilnować, aby mieszanka się nie przypaliła. Na ok 6 min przed końcem pieczenia do mieszanki wmieszać suszone truskawki i banany. Truskawki i banany warto delikatnie zmiksować mikserem, aby podzielić je na mniejsze kawałki. Po zakończonym procesie pieczenia blachę odstawić do całkowitego wystygnięcia mieszanki.

Czekoladę posiekać na drobne kosteczki / kawałki. Gdy mieszanka będzie już całkowicie wystudzona dopiero wtedy delikatnie wmieszać posiekaną czekoladę. Granola powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu lub słoiku.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty