Zupa Krem Serowa z Grzankami


Zupa Krem Serowa z Grzankami

Zupa serowa jest banalnie prosta w przygotowaniu. Smakuje wyśmienicie jest bardzo delikatna, aromatyczna, w miarę gęsta i bardzo sycąca. Jest potrawą istniejąca w wielu kuchniach świata. Przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom serów. Polecam gorąco do wypróbowania. 

Składniki:

- 2 l bulionu mięsnego lub warzywnego
- 400 g śmietankowych serków topionych (np. Hochland)
- 125 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka

Dodatkowo:

- pieczywo tostowe na grzanki
- masło lub margaryna do smażenia



Przygotowanie:

Boczek pokroić w kosteczkę i wytopić na suchej patelni, aby uzyskać apetyczne skwarki. Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na maśle lub oliwie z oliwek. Bulion zagotować.

Do gotującego się bulionu dodać zeszkloną cebulę z czosnkiem, skwarki z wytopionego boczku oraz 400 g śmietankowych serków topionych. Ciągle mieszając gotować do czasu, aż serki całkowicie się rozpuszczą. Następnie całość zmiksować blenderem ręcznym na gładki krem. Pogotować jeszcze chwilkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką do smaku.
Kromki pieczywa tostowego pokroić na kosteczkę. Na patelni dokładnie rozgrzać trochę margaryny a następnie podsmażyć na niej kostki pieczywa ciągle mieszając i pilnując, aby grzanki się nie spaliły.

Zupę podawać na ciepło posypaną garścią usmażonych grzanek. Można użyć też groszku ptysiowego.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty