Eskalopki Drobiowe


Eskalopki Drobiowe

Eskalopki to kawałki mięsa obtoczone w cieście i smażone na gorącym tłuszczu. Danie przygotowuje się szybko i prosto a smakuje wyśmienicie. Mięciutkie mięso w chrupiącej skorupce. Świetne danie dla dzieci i nie tylko. Idealnie sprawdzi się, jako standardowy posiłek obiadowy, ale też, jako przekąska lub przystawka na imprezę. Można podawać na ciepło lub na zimno.




Składniki:

- 500 g fileta z piersi kurczaka lub polędwiczek z piersi kurczaka
- 100 ml mleka
- 4 do 5 łyżek preferowanej przez siebie maki (pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej, krupczatki itd.)
- 2 jajka
- łyżeczka przyprawy do kurczaka 
- sól i pieprz
- olej do smażenia



Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Następnie w przypadku użycia całych piersi z kurczaka należy pokroić je na ok 1 cm plastry, w przypadku polędwiczek ten proces należy pominąć. Plastry jak i polędwiczki roztłuc tłuczkiem na ok ½ cm kotlety.

W misce zmiksować ze sobą wszystkie pozostałe składniki, aby uzyskać jednolite, ale dość gęste ciasto (konsystencją podobne do gęstej śmietany). Gdyby ciasto było zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki a gdyby wyszło zbyt gęste dodać jeszcze odrobinę mleka lub wody.

Na patelni mocno rozgrzać olej. Kotleciki równomiernie obtaczać w cieście i układać na rozgrzanym oleju. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Następnie odsączyć eskalopki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi dodatkami tj., ziemniaki, ryż, kasza, sałatka  itp.




Smacznego.

Komentarze

Popularne posty