Orzechowy Hummus z Awokado / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)

Orzechowy Hummus z Awokado / Domowe Smarowidła (*SERIA FIT*)

Tym razem przedstawiam przepis na Orzechowy Hummus z dodatkiem zdrowego Awokado, czyli idealne smarowidło do pełnoziarnistych grzanek, chrupkiego pieczywa a nawet, jako dodatek do owsianki. Dostarcza wielu wartości odżywczych, jest odpowiedni dla wegan i znacznie zdrowszy oraz mniej tuczący od różnego rodzaju słodkich maseł. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 5 minut. Polecam gorąco.

Danie zakwalifikowanie do kategorii – śniadanie, II śniadanie, podwieczorek, kolacja

Kaloryczność potrawy w 100 g: 185 kcal
W tym: Białka 6.31 g | Tłuszcze 11.43  g | Węglowodany 15.35 g (w tym cukry 4.01 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.



Składniki:
(na ok. 620 g)

- 400 g gotowanej ciecierzycy (1 opakowanie)
- 1 szt. dojrzałego Awokado (ok 140 g)
- 20 g syropu klonowego
- 40 g pasty / masła orzechowego – polecam pastę z firmy Krukam:
https://krukam.pl/product-pol-166-Pasta-Orzechowa-100-500g.html
- 20 g oliwy z oliwek



Przygotowanie:

Ciecierzycę odsączyć na sitku i płukać kilkukrotnie w ciepłej wodzie. Ponownie odsączyć i umieścić w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu z pozostałymi składnikami. Następnie zmiksować / zblendować całość na gładką i jednolitą masę. Gdyby masa była zbyt gęsta można dodać odrobinę wody.

Przechowywać w lodówce.



Smacznego

Komentarze

Popularne Posty