Kluseczki Ziemniaczano - Dyniowe

Kluseczki Ziemniaczano - Dyniowe

 

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo, które idealnie sprawdza się w zarówno słodkich deserach jak i daniach wytrawnych. Nie zmienia ona smaku potraw a sprawia, iż nabierają one dodatkowej delikatności oraz niesamowicie pięknego żółto – pomarańczowego koloru. Moja dzisiejsza propozycja to nic innego jak przepis na tradycyjne kluski śląskie wzbogacony o purée z tego cudownego warzywa. Kluseczki te można podawać z każdego rodzaju sosem: mięsnym, warzywnym, grzybowym, ale także w wersji na słodko np.: z masełkiem i cukrem. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 117 kcal

W tym: Białka 2.56 g | Tłuszcze 0.14 g | Węglowodany 27.46 g ( w tym cukry 1.15 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:


- 300 g purée z dyni

- 600 g ziemniaków

- ok 150 do 200 g mąki ziemniaczanej

- sól

 

 

Przygotowanie:


Dynię obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać i zarówno dynię jak i ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, Przestudzić i przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem na gładkie purée. Można także użycz tłuczka do ziemniaków lub maszynki do mięsa z drobnymi oczkami. Finalnie masa ma być gładka i pozbawiona wszelkiego rodzaju grudek. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić solą do smaku.

W dużej misce podzielić masę na cztery równe części. Jedną wyjąć i odłożyć a w puste miejsce po masie wsypać mąkę ziemniaczaną, w ilości aż wypełni on puste miejsce (powinno wyjąć jakieś 150 do 200g). Dodać odłożoną wcześniej cześć masy i zagnieść gładkie ciasto.

Stolnicę lub blat oprószyć mąką ziemniaczaną, wykładać po dużej garści ciasta i formować z niego wałek o Ø ok 2 cm. Następnie ostrym nożem odcinać pod skosem kluseczki o grubości ok 1½ cm.

Kluseczki wrzucać do osolonego wrzątku partiami i gotować przez ok 3 min od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. W trakcie gotowania mieszać całość bardzo delikatnie drewnianą łyżką, aby kluseczki nie przykleiły się do dna garnka. Można także do wrzątku dodać ok 2 łyżki oleju, dzięki czemu na kluseczkach wytworzy się delikatna oleista powłoczka, która sprawi, że kluseczki po odcedzeniu nie będą się ze sobą sklejały.






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty