Naleśniki z Mąki Ryżowej (Bezglutenowe)

Naleśniki z Mąki Ryżowej (Bezglutenowe)

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są dość delikatne, puszyste, wręcz aksamitne są też bardziej kruche i łamliwe, ale naprawdę pyszne i warte spróbowania. Smaży się je nieco trudniej niż tradycyjne naleśniki pszenne głownie za sprawą mąki ryżowej, która nie zawiera glutenu, którego głównymi zaletami są: sprężystość, plastyczność i kleistość. Smażą się wyjątkowo szybko, pięknie się zarumieniają, są też neutralne w smaku i pasują do nich wszystkie dodatki. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej sztuce ok 84 g: 136 kcal

W tym: Białka 6.08 g | Tłuszcze 3.89 g | Węglowodany 18.76 g ( w tym cukry 1.55 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na ok. 7 - 8 sztuk)

 

- 250 ml mleka

- 3 jajka

- 150 g mąki ryżowej

- 1 łyżka cukru pudru lub trzcinowego

- olej do smażenia

- szczypta soli

 

 

Przygotowanie:

 

Do smażenia ryżowych naleśników patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana i natłuszczona przy użyciu pędzelka. Naleśniki należy odwracać dopiero wtedy, kiedy będą już dobrze zarumienione.

Wszystkie wymienione w przepisie składniki umieścić w misie miksera i krótko zmiksować na gładką masę. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto ryżowe w przeciwieństwie do pszennego nie musi odpoczywać tak, więc można od razu przystąpić do smażenia naleśników.

Na bardzo mocno nagrzanej i natłuszczonej patelni równo rozprowadzić porcję ciasta. Smażyć z obu stron, aż naleśnik nabierze złotego koloru (średnio ok 1 min na każdą stronę). Przed smażeniem każdego kolejnego naleśnika ciasto w misce należy przemieszać gdyż mąka ryżowa lubi opadać na dno misy.

Gotowe naleśniki podawać z ulubionymi dodatkami, serem, dżemem, owocami, czekoladą lub w wersjach wytrawnych np.: z farszem mięsnym, warzywnym itp.

 




 Smacznego.

Komentarze

Popularne posty