Zapiekany Kurczak z Mozzarellą i Pomidorami

Zapiekany Kurczak z Mozzarellą i Pomidorami

 

Szybki obiad we włoskim stylu. Filety z piersi kurczaka zapiekane z mozzarellą, bazylią i pomidorami będzie smakował każdemu domownikowi. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 369 g): 392 kcal

W tym: Białka 49.79 g | Tłuszcze 18.19 g | Węglowodany 7.43 g ( w tym cukry 4.62 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 3 porcje)

 

- 400 do 500 g piersi z kurczaka

- 2 szt. pomidora

- 2 kulki sera Mozzarella

- sok ½ cytryny

- 2 garście świeżej rukoli

- 1 szczypta soli morskiej

- 1 szczypta czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki suszonej bazylii

- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

 

 

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 190°C. Naczynie żaroodporne wysmarować cienką warstwą oliwy z oliwek

Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Posypać solą, pieprzem oraz bazylią. Ułożyć ciasno w naczyniu żaroodpornym i skropić sokiem z ½ cytryny.

Pomidory sparzyć wrzątkiem a następnie obrać ze skorki. Pokroić w łódeczki i ułożyć na wierzchu mięsa.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez 30 - 35 minut. Po tym czasie na chwilę bardzo ostrożnie wyjąc naczynie z piekarnika i dodać ser Mozzarella pokrojony w plastry. Całość wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze przez 5 minut, aż ser się roztopi i zapiecze.

Podawać na ciepło wraz z porcją umytej i osuszonej rukoli oraz z ugotowanymi, ulubionymi warzywami.

 






Smacznego.

Komentarze

Popularne posty