Pieczone Kotlety Mielone

Pieczone Kotlety Mielone

Kotlety mielone z piekarnika są zdecydowanie zdrowsze niż te smażone tradycyjnie a w smaku różnica jest w ogóle nie wyczuwalna. Poza tym to bardzo wygodna forma na przygotowanie smacznego obiadu, gdyż poza czasem wymaganym na przygotowanie masy mięsnej reszta obiadu robi się praktycznie sama. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 242 kcal

W tym: Białka 13.38 g | Tłuszcze 17.69 g | Węglowodany 8.05 g ( w tym cukry 0.74 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- ok 500 g mięsa wieprzowego np. z karkówki, łopatki lub szynki

- 1 duża cebula

- 2 ząbki czosnku

- ok 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek

- 20 g zimnego masła

- 1 bułka namoczona w ciepłej wodzie

- 1 jajko

- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, majeranek

- bułka tarka (ok 4 łyżki)

 



Przygotowanie:

 


Piekarnik rozgrzać do 180°C (funkcja z termoobiegiem). Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na klarowanym maśle lub oliwie z oliwek.

Bułkę namoczyć przez ok 10 min w ciepłej wodzie, następnie mocno odcisnąć z nadmiaru wody.

Mięso umyć i zmielić w maszynce do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką, czosnkiem i podsmażoną cebulką. Następnie dodać jajko, przyprawy i ok 2 łyżki bułki tartej. Całość bardzo dokładnie wymieszać czystą dłonią lub łyżką. Gdyby masa była za mało zwarta należy dodać jeszcze tartej bułki.

Z gotowej masy formować okrągłe kotlety wielkości kurzego jaja, obtoczyć w bułce tartej i układać na blaszce w niewielkich odstępach od siebie. Na każdym kotleciku ułożyć cienki plasterek zimnego masła i wstawić blachę do nagrzanego piekarnika.

Kotleciki piec przez 20 min, następnie wyłączyć funkcję termoobiegu i przełączyć piekarnik na grzanie górną grzałką a następnie dopiec kotlety przez kolejne 20 min lub do chwili aż kotleciki ładnie się przyrumienią.  





Smacznego.

Komentarze

Popularne posty