Keto Torcik a’la Baunty

Keto Torcik a’la Baunty

Pyszny, kokosowy torcik o niskiej zawartości węglowodanów i bezglutenowym spodzie to idealna propozycja na każdą okoliczność tj.: święta, komunie, urodziny itp. Polecam gorąco.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 343 kcal

W tym: Białka 7.11 g | Tłuszcze 32.40 g | Węglowodany 9.05 g ( w tym cukry 2.32 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na spód:


 - 120 g roztopionego masła

- 120 g mąki migdałowej

- 4 jajka

- 80 g erytrytolu lub innego słodzika

- ½ łyżeczki soli

- 130 g przesianej mąki kokosowej

- 50 g wiórków kokosowych

- 1 czubata łyżka kakao


 

Składniki na budyń kokosowy:

 

- 370 g mleka kokosowego o min. 19% zawartości tłuszczu (np.: Real Thai)

- 3 żółtka

- 80 g erytrytolu lub innego słodzika

- 1 łyżeczka gumy ksantanowej

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego


 

Składniki na krem kokosowy:

 

- 500 ml śmietany kremówki 36%

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 2 łyżki erytrytolu lub innego słodzika

- 250 g serka Mascarpone

- 2½ łyżeczki żelatyny

 - 3 łyżki wody


 

Dodatkowo:

 

- 80 g chipsów lub wiórków kokosowych do uprażenia

- 80-100 ml śmietanki kremówki min 30%

- 80 g gorzkiej czekolady


 

Przygotowanie spodu:


Piekarnik rozgrzać do 190°C. Tortownicę o Ø26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki).

W garnuszku roztopić masło.

W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę migdałową, mąkę kokosową, erytrytol, sól, wiórki kokosowe i kakao. Dodać jajka oraz roztopione masło i szybko zagniatać jednolite ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyłożyć nim spód oraz boki tortownicy. Za pomocą widelca wielokrotnie ponakłuwać ciasto a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez ok 10 min., po czym całkowicie wystudzić.  

Po upieczeniu spodu zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 °C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozsypać na nim kokosowe chipsy lub wiórki. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiec całość na lekko złoty kolor (ok 3-5 min) a następnie wystudzić i odstawić na bok.


 

Przygotowanie budyniu kokosowego:

 

Mleko kokosowe podgrzać, aż będzie gorące, ale niewrzące. W międzyczasie w małej misce przy pomocy widelca lub trzepaczki ubić żółtka na puszystą masę. Następnie dodać ok 4 łyżki gorącego mleka kokosowego do żółtek i szybko wymieszać.

Zahartowane żółtka przelać do garnuszka z resztą gorącego mleka kokosowego i ciągle mieszając doprowadzić masę do wrzenia. Następnie zmniejszyć moc palinka do minimum i gotować całość przez ok 3-4 min aż masa zgęstnieje. Na koniec dodać wymieszany z gumą ksantanową erytrytol oraz aromat waniliowy i całość ponownie dokładnie wymieszać. Na koniec wierzch budyniu przykryć folią spożywczą lub woreczkiem w tzw.: kontakcie, czyli tak, aby folia lub woreczek opierał się bezpośrednio na wierzchu masy. Zapobiegnie to powstaniu wierzchniego, suchego ,,kożucha”. Całość odstawić do lodówki na min. 2 h, aby mocno się chłodziła.  

 


Przygotowanie kremu kokosowego:

 

Żelatynę dokładnie rozpuścić w 3 łyżkach bardzo ciepłej wody. Odstawić na bok.

W misie miksera umieść śmietankę, aromat waniliowy i erytrytol. Całość ubić na gęstą i jednolity masę. Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę i całość chwilę jeszcze ubijać na najwyższych obrotach miksera.

W drugiej misie utrzeć serek Mascarpone na gładki krem. Następnie dodawać po jednej łyżce schłodzonego budyniu kokosowego i dokładnie ucierać masę po każdym dodaniu. Gdy masa będzie już gładka i jednolita przy pomocy łopatki lub łyżki dokładnie wmieszać do niej wcześniej ubita śmietanę z żelatyną.



Przygotowanie końcowe:

 

Gotowy krem wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać.

W garnuszku zagotować śmietankę a następnie rozpuścić w niej połamaną na drobniejsze kawałki czekoladę. Gotową polewą udekorować wierzch tortu a całość na koniec posypać uprażonymi wcześniej chipsami lub wiórkami kokosowymi.

Torcik wstawić do lodówki na min 5 h a najlepiej na całą noc, aby krem dobrze stężał.

Przechowywać w lodówce i podawać dobrze schłodzone.







Smacznego

 

Komentarze

Popularne posty