Polędwiczki Drobiowe w Sosie Paprykowym

Polędwiczki Drobiowe w Sosie Paprykowym

Sos z czerwonej słodkiej papryki jest naprawdę bardzo smaczny i aromatyczny. Idealnie sprawdza się, jako dodatek do mięs zarówno na ciepło jak i na zimno. Czerwona papryka to prawdziwa bomba witaminowa. Stanowi ona cenne źródło witaminy C oraz witamin o właściwościach antyoksydacyjnych A i E, które określane są mianem witamin płodności i młodości. Warto, zatem włączyć ją do codziennej diety. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 58 kcal

W tym: Białka 5.83 g | Tłuszcze 1.84 g | Węglowodany 3.47 g ( w tym cukry 3.24 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 600 g polędwiczek z piersi kurczaka

- 4 duże czerwone papryki

- 2 cebule

- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego

- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka suszonego majeranku

- 1 łyżeczka suszonego lubczyku

- 1 łyżka soku z cytryny

- 1 łyżeczka cukru

- 1 łyżeczka mielonej słodkiej i ostrej papryki

- sól

- pieprz

 


Przygotowanie:


Polędwiczki umyć i o suszyć na ręczniku papierowym. Następnie oprószyć solą oraz pieprzem i schować do lodówki.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne a następnie zetrzeć na tarce warzywnej na grubych oczkach.

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek lub olej i zeszklić na nim cebulkę na złoty kolor. Następnie dodać startą paprykę i całość chwilę jeszcze smażyć na małym ogniu.

Dodać 500 ml bulionu oraz przyprawy i dusić całość na małym ogniu przez ok 20 min często mieszając. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny oraz łyżeczkę cukru. Całość ponownie wymieszać, po czym zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus.

Na patelni rozgrzać odrobine oliwy z oliwek lub olej a następnie podsmażyć na nim równomiernie z każdej strony wcześniej przygotowane polędwiczki. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z sosem i dusić dalej przez kolejne 20 – 30 min.

W tym czasie można przygotować ulubione dodatki tj., np.: ryż, ziemniaki lub ulubioną sałatkę lub surówkę.

Podawać na ciepło.



Smacznego.

Komentarze

Popularne posty