Grillowany Łosoś w Sosie Teriyaki (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Grillowany Łosoś w Sosie Teriyaki (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Grillowanego łososia w takiej odsłonie pokocha każdy, kto lubi ryby. Danie jest po prostu ,,palce lizać”. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność sosu w 100 g: 130 kcal

W tym: Białka 0.97 g | Tłuszcze 0.05 g | Węglowodany 30.23 g ( w tym cukry 23.07 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki na sos Teriyaki:

 

- 4 łyżki miodu

- 6 łyżek sosu sojowego

- 1 ząbek czosnku

- ok 2 cm kawałek świeżego korzenia imbiru

- 5 łyżek brązowego cukru

- 250 ml wody

- 2 łyżki mąki z tapioki lub skrobi kukurydzianej

- 1 łyżka sake lub wódki



Przygotowanie sosu Teriyaki:


Wodę, sos sojowy, cukier i miód umieścić w rondelku i dokładnie wymieszać. Czosnek i imbir obrać ze skórki a następnie zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do rondelka i zacząć podgrzewać na średnim ogniu aż całość się zagotuje. Tapiokę lub skrobię kukurydzianą wymieszać z dwiema łyżkami zimnej wody a następnie wlać do sosu ciągle mieszając. Zmniejszyć moc palnika do minimum i gotować całość jeszcze przez chwilkę aż sos zacznie lekko gęstnieć.

Gotowy sos przelać do czystego słoiczka lub butelki i odstawić do wystygnięcia a następnie przechowywać w lodówce. Spożyć w ciągu 2 tygodni.

 



-------------------------------------------------------------------------------------


Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 358 g): 606 kcal

W tym: Białka 44.41 g | Tłuszcze 38.50 g | Węglowodany 23.51 g ( w tym cukry 2.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

(na 3 porcje)

 

- 600 g fileta z łososia

- sól

- pieprz

- 4 łyżki sosu Teriyaki


 

Dodatkowo:

 

- 2 łyżki oleju

- 1 łyżka sezamu

- 1 awokado

- marynowany imbir

- 200 g ryżu


Przygotowanie łososia:


Z filetów usunąć skórę a potem filety umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem a następnie natrzeć sosem Teriyaki z obu stron. Odstawić do lodówki na min 1 h.

Po tym czasie na patelni grillowej rozgrzać odrobine oleju i zacząć smażyć łososia na złoty kolor z obu stron. Pod koniec smażenia przesmarować wierzch mięsa jeszcze raz odrobiną sosu Teriyaki.

Podawać na ciepło z ugotowanym ryżem w towarzystwie marynowanego imbiru i plastrów awokado skropionych sosem Teriyaki i posypanych sezamem.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty