Naleśniki Ruskie

Naleśniki Ruskie

 

Klasyczne nadzienie w nieco innym wydaniu, propozycja dla miłośników pierogów ruskich.  Czyli typowo dla mnie gdyż uwielbiam pierogi ruskie a raczej ich farsz :-)

Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 136 kcal

W tym: Białka 7.03 g | Tłuszcze 4.15 g | Węglowodany 17.13 g ( w tym cukry 0.74 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki ciasta:

 

- 250 g mąki pszennej

- 120 ml mleka

- 120 ml mineralnej wody gazowanej

- 1 jajko

- 2 łyżki oleju

- szczypta soli

 

Składniki na farsz:

 

- 6 dużych ziemniaków (ok 500 g)

- 500 g twarogu półtłustego

- 2 cebule

- Sól, pieprz

- 20 g klarowanego masła

 

 

Przygotowanie naleśników:


W misce wymieszać ze sobą na gładką i jednolitą masę mleko, mąkę, olej, wodę gazowaną, szczyptę soli oraz jajko. Można użyć do tego miksera. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dodać trochę mąki a jeśli jest zbyt gęsta dodać odrobinę wody lub mleka.

Ciasto należy odstawić na min 30 min, aby lekko odpoczęło a następnie przystąpić do smażenia naleśników.

Nagrzać patelnię o Ø ok 24 cm bez tłuszczu (najlepiej specjalną patelnię do smażenia naleśników). Usmażyć z całości ciasta placki naleśnikowe.

Odstawić na bok i przygotować farsz.

 

Przygotowanie farszu:


Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy ziemniaki będą już ugotowane odstawić do przestygnięcia. Twaróg i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do purée. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kosteczkę a następnie podsmażyć na klarowanym maśle na złoty kolor.

Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć doprawiając solą i pieprzem do smaku.

Farsz powinien mieć konsystencję bardzo gęstej pasty.


Przygotowanie końcowe:


Gotowy farsz nakładać dość obficie na każdego naleśnika, po czym składać go w trójkąt.

Podgrzać trójkąty krótko z obu stron na odrobinie masła klarowanego lub oleju i podawać na ciepło ze szklanką zimnego kefiru




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty