Roladki z Polędwiczki Wieprzowej (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Roladki z Polędwiczki Wieprzowej

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Delikatne i rozpływające się w ustach roladki z polędwiczki wieprzowej zachwycą każdego, kto będzie miał okazję ich skosztować. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 137 kcal

W tym: Białka 10.67 g | Tłuszcze 8.61 g | Węglowodany 4.22 g ( w tym cukry 1.22 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 1 spora polędwiczka wieprzowa

- ½  łyżeczki soli morskiej

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki mielonej słodkiej i ostrej papryki

- ½ mielonego, suszonego czosnku

- musztarda chrzanowa

- boczek wędzony w plastrach (ok 2 op.)

- oliwa z oliwek

 


Składniki na sos śmietanowy:

 

- 1 duża cebula

- 2 łyżki śmietany kremówki 36%

- 3 łyżki mąki krupczatki

- 100 ml mleka

- ½ litra bulionu warzywnego lub mięsnego

- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

- łyżka klarowanego masła


Przygotowanie:


W misce przygotować marynatę mieszając ze sobą oliwę z oliwek oraz przyprawy.

Polędwiczkę umyć, oczyścić z błonek i osuszyć na papierowym ręczniku. Następnie pokroić pod lekkim skosem na kotlety o grubości ok 1½ cm. Przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić każdy kawałek mięsa na płaski placek o grubości ok 5 mm. Każdy rozklepany kotlet umieścić w misce z marynatą nacierając nią każdy kawałek mięsa. Miskę wstawić do lodówki na min 1 h lub na cała noc.

Mięso wyjąc z lodówki na min 30 min przed obróbką cieplną.

Na desce rozłożyć dwa plastry boczku. Na boczku ułożyć kotlet z polędwiczki i posmarować go cienką warstwą musztardy. Następnie ciasno zwinąć w rulon. Rulon podzielić przy pomocy ostrego noża na dwie równe części i odłożyć na czysty talerz. Czynność powtarzać z pozostałą częścią polędwiczek.

Rozgrzać urządzenie AirFryer do 180°C.

Nagrzany kosz lekko natłuść olejem lub olejem w sprayu i umieść w nim roladki krojoną częścią do dołu.

Piec przez ok 15 min lub do chwili, gdy roladki będą nabierały lekko brązowego koloru.

W tym czasie przygotować sos śmietanowy.

 


Przygotowanie sosu:


Cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na złoty kolor. Bulion zagotować i wrzucić do niego podsmażoną cebulę. Całość gotować ok 10 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W 100 ml zimnego mleka rozmieszać mąkę i śmietankę na gładką masę. Następnie delikatnie wlać zawartość do gorącego wywaru i energicznie mieszać. Na koniec cały sos zblendować mikserem, aby uzyska gładką i kremową konsystencję. Sos podawać na ciepło.

Porcję sosu nalać na talerz i poukładać na nim upieczone roladki.

Podawać od razu na ciepło np.: z ulubioną sałatką.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty