Gofry Kokosowe

Gofry Kokosowe

Gofry kokosowe są pyszne, słodkie i mega chrupiące. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 242 kcal

W tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 12.00 g | Węglowodany 25.41 g ( w tym cukry 7.45 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

 

- 200 ml mleczko kokosowe z puszki

- 200 ml mleka krowiego 3,2%

- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych

- 3 łyżki cukru ok 60 g

- 50 g roztopionego masła

- 250 g mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 4 jajka

- 1 łyżka aromatu waniliowego

- 50 ml likieru kokosowego np.: Malibu (opcjonalnie)


 

Przygotowanie:

 

Mleczko kokosowe umieścić w garnuszku i podgrzać do momentu aż uzyska jednolitą konsystencję.

Masło roztopić i ostudzić. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.

W kielichu blendera umieścić mleko kokosowe, mleko krowie, zółtka, masło, aromat waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę, wiórki kokosowe, mąkę oraz likier. Całość zmiksować na gładką i jednolitą masę. Można zrobić to także przy pomocy zwykłego miksera lub za pomocą trzepaczki. Na koniec do masy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek i rozpocząć wypiekanie gofrów. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.

Płytki gofrownicy posmarować cienką warstwą oleju i wypełniać porcją ciasta. Gofry piec od 5-8 min w zależności od mocy urządzenia. Pod żadnym pozorem w trakcie wypiekania gofrów nie otwierać gofrownicy, ponieważ może to spowodować, iż gofry opadną.

Po upieczeniu wystudzić gofry na kratce a najlepiej w pozycji stojącej tak, aby nagromadzona para wodna swobodnie mogła odparować. Dzięki temu gofry zachowają swoją chrupkość. 

Przed podaniem udekorować ulubionymi owocami, bitą śmietaną, konfiturą lub cukrem pudrem.

 






Smacznego miłej zabawy.

 

Komentarze

Popularne Posty