Pieczona Ciecierzyca (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Pieczona Ciecierzyca

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Bardzo smaczna i przede wszystkim zdrowa przekąska. Jest bezglutenowa i idealna w diecie wegańskiej. Jest też niedroga, więc warto spróbować.

Ciecierzyca jest rekomendowana dla osób chorych na cukrzycę gdyż obniża poziom glukozy we krwi.

Zawiera żelazo, wapń, cynk, fosforany, magnez oraz witaminę K, dlatego poprawia wytrzymałości i strukturę kości.

Przez niską zawartość sodu wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Wysoka zawartość błonnika pomaga obniżyć poziom cholesterolu.

Zawiera także mineralny selen, który zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.

Tak, więc jeśli mamy ochotę coś pochrupać przed telewizorem, w kinie lub na spacerze to warto przygotować sobie zdrową i naprawdę pyszną przekąskę z cieciorki.

Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 157 kcal

W tym: Białka 6.63 g | Tłuszcze 7.97 g | Węglowodany 8.94 g ( w tym cukry 0.97 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

- 1 słoik lub puszka pasteryzowanej ciecierzycy (400 g po odsączeniu z zalewy)

- ½ łyżeczki soli

- ½ pieprzu

- ½ łyżeczki czerwonej ostrej papryki

- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki

- ½ łyżeczki granulowanego czosnku

- 1 łyżeczka granulowanej cebulki

- ½ łyżeczki kurkumy

- 2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:

 

Ciecierzycę odcedzić na sitku. Blachę z piekarnika wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika papierowego i rozsypać na nim odcedzoną cieciorkę. Odstawić na 15 min w suche miejsce, aby groszki dokładnie przeschły.

Suchą ciecierzycę przesypać do miseczki. Dodać wszystkie przyprawy oraz oliwę z oliwek a następnie wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Każda kuleczka cieciorki musi być dokładnie pokryta oliwą i przyprawami.

Urządzenie AirFryer rozgrać do 190°C.

Cieciorkę przesypać do nagrzanego kosza i równo rozłożyć na jego dnie. Wsunąć kosz do urządzenia i piec przez 6 min. Następnie potrząsnąć koszem, aby delikatnie przemieszać cieciorkowe groszki i ponownie umieścić kosz w urządzeniu. Piec przez kolejne 6 min.

Po upieczeniu przestudzić na blaszce lub dużym talerzu.

Przechowywać w szczelnym pojemniczku.

 

*Przygotowanie w piekarniku:


Cieciorkę przygotować dokładnie tak samo jak w powyższym przepisie. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 200°C.

Cieciorkę równomiernie rozłożyć na blaszce i wstawić do nagranego piekarnika. Piec przez 30 min, obracając/mieszając cieciorkę, co 10 min, aby równomiernie się piekła.

Gotowa cieciorka powinna mieć jasnobrązowy kolor.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty