Szwedzkie Klopsiki Kottbullar (Crockpot / Wolnowar)

Szwedzkie Klopsiki Kottbullar

(Crockpot / Wolnowar)


Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsik Przygotowanie tych słynnych na całym świecie klopsików banalnie proste a za sprawą Wolnowaru po prostu robią się same. Polecam gorąco do wypróbowania.


Przepis na Wolnowar o pojemności 2,4 l

Kaloryczność potrawy w 100 g: 100 kcal

W tym: Białka 6.96 g | Tłuszcze 5.58 g | Węglowodany 5.46 g (w tym cukry 0.65 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 Składniki:

 

- 500g mieszanki mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (najlepiej z łopatki)

- 1 duża cebula

- 2 ząbek czosnku

- 80 g bułki tartej + do obtoczenia pulpecików

- 2 jajka

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka suszonego majeranki

- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki

- ¼ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- 1 łyżka sosu sojowego

- 1 l bulionu mięsnego

- 3 kulki ziela angielskiego

- 1 liść laurowy

- ±3 łyżki dowolnego tłuszczu (olej, smalec, margaryna lub klarowane masło)

- 3 łyżki mąki

- ½ szklanki zimnej wody

 


 

Przygotowanie:

 

Mięso umyć, oczyścić i zmielić w maszynce razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dodać jajka, bułkę tartą i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, obie papryki). Całość dokładnie wymieszać do połączenia się składników. Następnie nabierać niewielką ilość mięsa i formować małe kuleczki wielkości pomidorka koktajlowego. Obtoczyć każdego klopsika dodatkowo w bułce tartej.

Gdy cała mięsna masa zostanie już uformowana w klopsiki, na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich storn na lekko złoty kolor.

Przełożyć obsmażone klopsiki do misy Wolnowaru. Zalać gorącym bulionem. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i sos sojowy. Delikatnie wymieszać, przykryć pokrywką i rozpocząć proces gotowania.

Gotować całość przez 2½  h na HIGH.

Na około ½ h przed końcem gotowania, przy pomocy łyżki cedzakowej delikatnie (aby nie uszkodzić klopsików) wyłowić wszystkie mięsne kulki, usunąć liść laurowy i ziele angielskie. W zimniej wodzie dokładne wymieszać mąkę pszenną tak, aby nie było żadnych grudek a następnie przelać zawartość do bulionu w misie Wolnowaru intensywnie mieszając aż powstający sos się zagęści. 

W razie potrzeby doprawić sos wg własnych preferencji. Klopsiki ponownie umieścić w misie Wolnowaru (w sosie), delikatnie przemieszać i dokończyć proces gotowania.

Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.  




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty