Młoda Kapusta Zasmażana

Młoda Kapusta Zasmażana

 

Młoda zasmażana kapusta inaczej zwana ,,kapustą na gęsto” to jedna ze smaczniejszych przystawek obiadowych w okresie wiosenno - letnim. Idealnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych z młodymi ziemniaczkami 😉. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w 100 g: 79 kcal

W tym: Białka 1.58 g | Tłuszcze 4.27 g | Węglowodany 7.65 g (w tym cukry 5.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 mała główka młodej, zielonej kapusty

- 4 łyżki klarowanego masła

- 2 średnie cebule

- 1 duża marchewka

- 1 szklanka bulionu lub wody

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki soku z cytryny

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 liść laurowy

- 1½ łyżeczki cukru

- ½ pęczka koperku

- 2 do 3 łyżek śmietanki kremówki lub skondensowanego niesłodzonego mleka



Przygotowanie:

 

Kapustę umyć i drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Z cytryny wycisnąć sok.

W szerokim garnku na dwóch łyżkach klarowanego masła zeszklić cebulę. Następnie dodać posiekaną kapustę i startą marchewkę oraz wszystkie przyprawy. Całość zalać bulion lub wodą. Rozpocząć proces gotowania/duszenia. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem przez ok 15 minut (lub do momentu, gdy kapusta będzie już miękka). Następnie dodać posiekany koper oraz całość skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Gotować wszystko jeszcze przez ok 10 min często mieszając (bez przykrycia) aż nadmiar płynów odparuje.

W międzyczasie na patelni rozpuść pozostałe dwie łyżki masła. Dodać mąkę i dobrze ją rozetrzeć w maśle tak aby nie powstały grudki. Gdy całość zacznie się lekko pienić natychmiast przelać zawartość do garnka z kapustą i szybko oraz energicznie wymieszać. Masa zacznie lekko gęstnieć. Na koniec można dodać odrobinę śmietanki kremówki lub niesłodzonego mleka skondensowanego, aby dodać kapuście dodatkowej kremowej i aksamitnego konsystencji.

Podawać na ciepło do dań obiadowych.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty