Pieczona Owsianka z Jagodami i Brzoskwinią

Pieczona Owsianka

z Jagodami i Brzoskwinią

 

Pieczona Owsianka to idealny pomysł na pyszne i treściwe śniadanie, którą można upiec z rana lub wieczorem i rano cieszyć się sycącym śniadaniem bowiem zimną owsiankę można rano chwilę podgrzać w piekarniku lub w urządzeniu AirFryer. Pieczona owsianka świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 230 kcal

W tym: Białka 8.38 g | Tłuszcze 10.71 g | Węglowodany 24.25 g (w tym cukry 7.77 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 1 szklanka płatków owsianych Górskich (ok 110 g)

- 125 ml mleka krowiego lub roślinnego

- 1 jajko

- 1 łyżka miodu

- 1 łyżka syropu klonowego

- 2 łyżki masła orzechowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ½ łyżeczki soli

- 3 łyżki surowej kruszonki

- jagody lub borówki amerykańskie (ilość wg uznania)

- brzoskwinie z puszki lub świeże

- garść posiekanych orzechów Pekan lub Włoskich

 

Składniki na kruszonkę:

 

- 60 g mąki pszennej

- 30 g cukru

- 30 g zimnego masła

 


Przygotowanie kruszonki:

 

W miseczce lub głębokim dużym talerzu wymieszać cukier z mąką a następnie dodać zimnie i pokrojone na mniejsze kawałki masło. Ja ścieram zimne masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach.

Palcami mieszać, zgniatać i rozcierać wszystkie składniki aż zaczną powstawać małe grudki ciasta.

Gotową kruszonkę schować do lodówki do schłodzenia.

 

Przygotowanie:

 

Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.

W misce umieścić jajko z miodem oraz syropem klonowym i dokładnie wymieszać. Dodać masło orzechowe i całość lekko ubić trzepaczką. Następnie dodać płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól oraz mleko. Wymieszać do połączenia się składników.

Małe żaroodporne miseczki lub kokilki natłuścić lekko olejem w sprayu lub masłem. Na spód wyłożyć trochę jagód lub borówek. Zalać owsianą mieszanką. Wierzch udekorować jagodami, pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Posypać kruszonką i posiekanymi orzechami.

Miseczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec owsiankę przez ok 35-40 min lub do momentu aż kruszonka się zarumieni.

Podawać na ciepło lub na zimno.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty