Farfalle z Sosem Szparagowym i Burratą (Cook4me Tefal - Multicooker)

Farfalle z Sosem Szparagowym i Burratą

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Kolorowe Farfalle z sosem szparagowym to szybkie i przepyszne danie kuchni włoskiej. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 320 kcal

W tym: Białka 6.27 g | Tłuszcze 6.28 g | Węglowodany 12.16 g (w tym cukry 1.57 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

(na 2 porcje)

 

- 1 pęczek szparagów (mogą być mrożone)

- 2 cebule

- 2 łyżki klarowanego masła lub oliwy z oliwek

- 300 ml bulionu warzywnego

- 2 kulki sera Burrata

- 250 g kolorowego makaronu Farfalle

- 2 łyżki tartego parmezanu

- 400 ml wrzącej wody

- ½ łyżeczki soli

 

 

Przygotowanie:

 

Szparagi umyć, odłamać zrogowaciałą końcówkę a następnie odciąć główki na wysokości ok 3 cm a pozostałe łodygi pokroić w ok 2 centymetrowe kawałki.

Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

Do misy Multicookera dodać klarowane masło lub oliwę z oliwek i uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulkę.

Następnie wlać bulion a do bulionu wrzucić pokrojone łodygi szparagów. Wstawić kosz do gotowania na parze a w nim umieścić główki szparagów.

Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD Ciśnieniem (Wysokie ciśnienie) ustawiając czas gotowania na 7 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć koszyk z główkami szparagów i odstawić na bok (do końcowej dekoracji).

Resztę wywaru przelać do wysokiego pojemnika. Jedną kulkę Burraty wyjąć z zalewy i pokroić a następnie dodać do pojemnika z wywarem szparagowym. Przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa zmiksować całość na gładki krem (sos). Odstawić na bok i ugotować makaron.

Do misy wlać 400 ml wrzącej wody. Dodać sól i wsypać makaron. Wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 10 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Makaron odcedzić i ponownie przełożyć do misy Multicookera. Do makaronu wlać wcześniej przygotowany sos i całość delikatnie wymieszać.



Makaron poporcjować do głębokich talerzy. Drugą kulkę Burraty przeciąć ostrym nożem wzdłuż na pół i każdą z połówek ułożyć na wierzchu makaronu. Udekorować główkami szparagów oraz posypać tartym parmezanem.

Podawać na ciepło natychmiast po przygotowaniu.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty