Bruschetta z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Bruschetta z Mozzarellą i Suszonymi Pomidorami

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Pyszna, sycąca, chrupiąca i aromatyczna Bruschetta z pysznymi dodatkami poleca się na śniadanie, lunch lub kolację. Polecam gorąco.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 214 kcal

W tym: Białka 7.32 g | Tłuszcze 10.16 g | Węglowodany 22.61 g (w tym cukry 1.11 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

 - 1 bagietka Paryska

- 1 łyżka masła lub oliwy z oliwek

- 2 łyżki paprykowego lub pomidorowego pesto

- 1 do 2 garści świeżego szpinaku baby

- 1 duża kulka sera Mozzarella

- suszone pomidory w plastrach w oliwie

- sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:

 

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła lub skropić oliwą z oliwek. Następnie obie połówki posmarować obficie pesto.

Na jednej połówce ułożyć warstwę świeżego szpinaku baby. Kulkę Mozzarelli odcedzić z zalewy i pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm i poukładać na szpinaku. Na plastrach sera ułożyć plastry suszonych pomidorów i oprószyć delikatnie solą i pierzem. Całość nakryć drugą połówką bagietki a następnie skropić z wierzchu oliwą w sprayu. 

Bagietkę podzielić na dwie części, aby zmieściła się w koszu Airfryera.

Kosz urządzenia natłuścić i umieścić w nim bagietkę, natomiast do dolnej miski wlać ok ½ szklani wody.

Urządzenie ustawić na 180°C i zapiekać bagietkę przez 5 – 6 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie przy pomocy szczypiec wyjąc Bruschettę z kosza i podawać na ciepło od razu po zapieczeniu.


Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty