Szynka Na Parze do Chleba (Cook4me Tefal - Multicooker)

Szynka Na Parze do Chleba

(Cook4me Tefal - Multicooker)


Aromatyczna, soczysta i pyszna szynka, którą można przygotować we własnym domu to prawdziwy rarytas. Idealna nie tylko na święta, ale i na co dzień.  Domowa wędlina ma swój niepowtarzalny smak i urok. Przygotowywanie mięsa własnoręcznie pozwala dostosować smak do własnych preferencji i unikać sztucznych dodatków czy konserwantów, które często znajdują się w gotowych produktach sklepowych. Kontrola nad jakością składników oraz możliwość eksperymentowania z różnymi przyprawami to zdecydowane zalety przygotowywania wędlin w domu. Dodawanie naturalnych przypraw z pewnością wpływa pozytywnie na smak potrawy. Możesz dostosować ilość i rodzaj przypraw do swoich upodobań, co sprawia, że potrawa jest bardziej personalizowana. Natomiast Namaczanie wcześniejsze moczenie mięsa w solance pomaga zatrzymać wodę w mięsie, dzięki czemu jest ono bardziej soczyste i miękkie. Polecam gorąco do wypróbowania.

Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 120 kcal

W tym: Białka 19.18 g | Tłuszcze 4.28 g | Węglowodany 0.94 g (w tym cukry 0.35 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 1½ kg szynki wieprzowej

- 1 łyżeczka soli

- 1 łyżeczka pieprzu

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 1 łyżeczka majeranku

- 1 łyżeczka granulowanego czosnku

- 1 czerwona cebula

- 1 biała cebula

 


Składniki na masę solankę:

 

- 75 g soli

- 1 litr zimnej przegotowanej wody

 


Dodatkowo:

 

- 500 ml wody

- 2 liście laurowe

- 1 łyżka cukru

 - 1 łyżka octu

 - 3 kuliki ziela angielskiego

 

 

 

Przygotowanie:

 

Do pojemnika wlać ok 1 litra przegotowanej i wystudzonej wody a następnie dodać 75 g soli kuchennej. Wymieszać, aby sól się rozpuściła.

Szynkę umyć i oczyścić z ewentualnych błonek, chrząstek i kawałków większego tłuszczu. W razie potrzeby mięso można obwiązać sznurkiem, aby nadać mu ładny okrągły kształt.

Tak przygotowane mięso włożyć do roztworu solankowego tak aby cały kawałek mięsa znajdował się w solance. W razie potrzeby zwiększyć ilość solanki. Przyjmuje się, że na każdy litr wody należy użyć 75 g soli. Następnie zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na min 24 h.

Po tym czasie wyjąć mięso z solanki, umyć pod bieżącą wodą a następnie dokładnie osuszyć w ręczniku papierowym.

W miseczce wymieszać wszystkie suche przyprawy.

Obsypać nimi szynkę a następnie wetrzeć przyprawy dłońmi w mięso.

Do misy Multicookera wlać 500 ml ciepłej wody. Dodać cukier, ocet, liście laurowe i ziele angielskie. Wymieszać.

Obrać obie cebule i pokroić w cienkie półplastry.

Przyprawione mięso umieścić w misie do gotowania na parze. Obłożyć mięso pokrojoną cebulą a następnie wstawić pojemnik do misy Multicookera. 


Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM (WYSOKIE CIŚNIENIE) ustawiając czas gotowania na 50 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć pojemnik z mięsem, usunąć cebulę i odstawić szynkę do całkowitego wystygnięcia. Wystudzone mięso umieścić w pojemniku z zamknięciem. Pojemnik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zimną szynkę będzie się łatwiej kroiło w cienkie plastry. Podawać cienko krojoną z ulubionym pieczywem i innymi dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty