Spaghetti z Pieczonymi Pomidorami i Papryką

Spaghetti z Pieczonymi Pomidorami i Papryką


Zapraszamy Cię w kulinarną podróż z wyjątkowym daniem – spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką. To niezwykle aromatyczne i smaczne danie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni pełnej intensywnych smaków.

Pieczenie warzyw w piekarniku to klucz do uzyskania głębokich aromatów i bogatego smaku. Po połączeniu ich z ugotowanym al dente spaghetti, uzyskujemy idealną harmonię smaków. To szybkie, przepyszne danie staje się wspaniałym pomysłem na obiad czy kolację dla całej rodziny.

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste, a użyte składniki łatwo dostępne. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie smakowite, a zarazem zdrowe potrawy. Spaghetti z pieczonymi pomidorami i papryką to połączenie smaku, prostoty i nut świeżości, które z pewnością podbije Twoje kubki smakowe. Spróbuj koniecznie – to prawdziwy festiwal smaków i aromatów! Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 132 kcal

W tym: Białka 4.01 g | Tłuszcze 6.12 g | Węglowodany 13.94 g (w tym cukry 2.73 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 200 g makaronu Spaghetti

- 2 duże czerwone papryki

- ok 300 g pomidorków koktajlowych

- 2 duże czerwone cebule

- 1 duża  lub dwie małe całe główki czosnku

- 1 gałązka rozmarynu

- 1 łyżeczka suszonej bazylii

- 1 łyżeczka majeranku

- ½ łyżeczki tymianku

- 1 płaska łyżeczka soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka cukru trzcinowy

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ok 50 ml oliwy z oliwek

 - 200 g serka śmietankowego typu Almette

- tarty parmezan do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Przygotować żeliwną dużą patelnie lub naczynie przystosowane do zapiekania w piekarniku.

Piekarnik rozgrzać do 190°C.

Papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki.

Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na połówki.

Cebulę obrać i pokroić na mniejsze kawałki.

Pokrojone warzywa ułożyć na patelni lub w naczyniu.

Z główki czosnku odciąć kawałek górnej części i umieścić w całości wśród pozostałych warzyw.

Wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą i oprószyć nimi warzywa. Całość polać oliwą z oliwek i wymieszać.

Wstawić patelnię/naczynie do nagrzanego piekarnika i zapiekać warzywa przez 30 min.

W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Gdy warzywa będą już upieczone wyjąc patelnie z piekarnika, usunąć spieczoną gałązkę rozmarynu, ząbki miękkiego czosnku ostrożnie wycisnąć z główki i dodać serek śmietankowy. Całość zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa na gładki mus. W razie, gdyby sos był zbyt gęsty należy podlać go odrobina wody z ugotowanego makaronu.



Makaron odcedzić i od razu przełożyć do sosu. Wymieszać, aby makaron dobrze pokrył się sosem i nakładać porcje na talerze. 


Przed podaniem udekorować tartym parmezanem.

Podawać na ciepło.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty