Wielkanocna Babka Piaskowa

Wielkanocna Babka Piaskowa


W Święta Wielkanocne nie ma deseru bardziej klasycznego i uwielbianego niż tradycyjna Babka. Ten szczególny przepis, znany jako Babka „Piaskowa”, oferuje nieziemsko lekkie i puszyste ciasto, które rozpływa się w ustach. Tajemnica jego lekkości i delikatności tkwi w dodatku mąki ziemniaczanej, która sprawia, że babka staje się niczym lekka, słodka chmurka.

Choć nazwa może sugerować ciężkość, to właśnie mąka ziemniaczana nadaje babce wyjątkową lekkość i zwiewność. Ta duża, karbowana babka prezentuje się imponująco na świątecznym stole, ale w rzeczywistości jej przygotowanie nie wymaga wielkiego wysiłku. Co więcej, praktycznie niemożliwe jest zepsucie tego przepisu. Gorąco polecam wypróbowanie go, abyście mogli doświadczyć tego niebiańskiego smaku i delikatności.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 375 kcal

W tym: Białka 6.09 g | Tłuszcze 21.02 g | Węglowodany 39.67 g (w tym cukry 18.59 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 4 średnie jajka

- 200 g masła

- 160 g cukru

- 1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

- ½ łyżeczki aromatu cytrynowego

- ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego

- 160 g mąki pszennej tortowej

- 95 g skrobi ziemniaczanej

- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 


Dodatkowo:


- 1 łyżka miękkiego masła do posmarowania formy

- ok 2 do 3 łyżek bułki tartej

- garść posiekanych ulubionych orzechów (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

 

Formę do babki z kominem wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Nadmiar bułki wysypać i na spód rozsypać równomiernie garść posiekanych ulubionych orzechów.

Piekarnik rozgrzać do 170°C.

Masło roztopić w garnuszku lub w kuchence mikrofalowej a następnie odstawić do wystygnięcia.

W misie miksera umieścić jajka z cukrem oraz z cukrem waniliowym i ubić na jasną, puszystą i gęstą masę. Potrwa to ok 10 min. Pod koniec ubijania dodać oba aromaty.

W między czasie do oddzielnej miski przesiać obie mąki razem z proszkiem do pieczenia.

Następnie do masy jajecznej przesypać mąki i wszystko krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.

Na koniec przelać przestudzone masło i wymieszać szpatułką o uzyskania jednolitej masy.

Masę przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec babkę przez ok 50 min lub do momentu tzw.: suchego patyczka oraz gdy uzyska piękny złoty kolor.

Po upieczeniu wyjąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.

Gdy babka wystygnie ostrożnie przełożyć ja na duży talerz obracając do góry dnem i delikatnie zdjąć formę.

Przed podaniem babkę udekorować oprószając cukrem pudrem lub polewając lukrem.

Przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnym pojemniku.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty