Panini z Szynką (Tefal OptiGrill+ XL)
Panini z Szynką
(Tefal OptiGrill+ XL)
Przepis do przygotowania w urządzeniu Grill elektryczny TEFAL GC7228 OptiGrill+ XL z automatycznymi
programami
Panini, choć
kojarzone dziś głównie z nowoczesnymi barami i food truckami, swoje korzenie ma
we włoskich trattoriach i lokalnych alimentari – małych sklepikach spożywczych,
w których prostota spotyka się z jakością. Tam właśnie, z codziennych
składników: chleba, sera, wędlin i warzyw – rodziła się idea ciepłej, sycącej
kanapki, której istotą nie była ilość dodatków, lecz ich harmonia. Panini to
kwintesencja włoskiej filozofii gotowania: zrób mniej, ale lepiej. Zadbaj o
teksturę, aromat i równowagę smaków.
W tej wersji
klasyka spotyka nowoczesność. Pojawia się chrupiąca bagietka paryska zamiast
tradycyjnej włoskiej ciabatty, ale całość wciąż pozostaje wierna pierwotnemu
duchowi panini – temu, co rozgrzewa ręce i podniebienie. Wystarczy jeden kęs,
by poczuć, jak rozpuszczona mozzarella stapia się z szynką, pesto uwalnia swój
ziołowo-czosnkowy aromat, a suszone pomidory dodają wytrawnej głębi.
Nie byłoby
jednak tej magii bez odpowiedniego przygotowania – tutaj z pomocą przychodzi
OptiGrill Tefal. Dzięki funkcji automatycznego pomiaru grubości i specjalnemu
programowi „Panini” urządzenie samo dobiera idealną temperaturę oraz czas
grillowania. Bagietka zyskuje równomiernie zrumienioną skórkę, ser topi się
dokładnie tam, gdzie powinien, a wnętrze pozostaje soczyste. To urządzenie
pozwala zamienić domową kuchnię w małe bistro, w którym wszystko jest pod
kontrolą – bez przypaleń, przesuszeń i konieczności obracania kanapki co
chwila.
Po grillowaniu
pojawiają się kontrasty – świeżość sałaty, soczystość pomidora i kremowe
awokado wnoszą lekkość, jakby na przekór gorącemu wnętrzu. Dopełnia to
czosnkowe aioli – subtelne, ale zdecydowane. Takie panini to nie tylko kanapka
– to przemyślana kompozycja, której nie powstydziłby się nawet włoski
gastronomo.
To danie
idealne na chłodniejsze dni, kiedy chce się poczuć coś rozgrzewającego, ale
jednocześnie świeżego i zrównoważonego. Świetne na lunch, piknik w parku,
domowy wieczór z winem albo po prostu jako kulinarna nagroda po intensywnym
dniu. W tej kanapce nie ma przypadku – jest smak, jest struktura, jest
historia.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 192 kcal
W tym: Białka 8.31
g | Tłuszcze 12.19 g | Węglowodany 12.26 g (w tym cukry 1.27 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
- bagietka paryska
- 6 plastrów pieczonej szynki
- sałata rzymska
- 1 mała czerwona cebula
- 1 pomidor malinowy
- 1 kulka mozzarelli
- ok 4 łyżki tartej żółtej mozzarelli
- 2 łyżki zielonego pesto
- suszone pomidory w oleju
- 1 małe awokado
- czosnkowe Aioli
(link do przepisu – KLIKNIJ TUTAJ👈)
Przygotowanie:
Bagietkę przekroić
wzdłuż na pół i delikatnie spryskać oliwą z oliwek z obu stron (wewnętrzną i zewnętrzną).
Kulkę mozzarelli
odsączyć i pokroić w cienkie plastry.
Żółtą
mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub użyć gotowego tartego sera.
Suszone
pomidory osuszyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić na paski.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
Pomidora
malinowego pokroić w cienkie plastry i odsączyć z nadmiaru soku.
Awokado
przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Skropić delikatnie
cytryną, aby nie ściemniało.
Sałatę umyć,
osuszyć i odłożyć na bok.
Na dolnej połówce bagietki rozsmarować 2 łyżki zielonego pesto – równomiernie, aż po brzegi.
Ułożyć białą mozzarellę – będzie się topić i scalać pesto z mięsem.
Dodać 6 plastrów pieczonej szynki – lekko fałdować, aby panini miało objętość.
Dodać plastry cebuli.
Rozsypać startą żółtą mozzarellę u góry, aby ładnie się zapiekła.
Rozłożyć suszone pomidory dla kontrastu smakowego i wizualnego.
Następnie całość przykryć górną
połówką bagietki i delikatnie docisnąć ręką.
Włączyć OptiGrill i wybrać program „Panini/Tosty” lub „Manualny – poziom wysoki”. Poczekać, aż urządzenie się nagrzeje w wyda sygnał świetlny i dźwiękowy.
Włożyć panini do
rozgrzanego grilla, zamknąć pokrywę. Grillować przez 4–6 minut, aż skórka zrobi
się złocista i chrupiąca, żółta mozzarella się stopi i lekko wypłynie, wnętrze
będzie gorące a szynka zacznie wydzielać aromatyczny aromat.
Następnie ostrożnie wyjąć panini z grilla i delikatnie otworzyć górną połówkę.
Na ciepłym wnętrzu ułożyć plasterki pomidora malinowego, plasterki awokado i dodać kilka liści sałaty rzymskiej.
Zamknąć kanapkę, lekko docisnąć i dla komfortu jedzenia owinąć w papier śniadaniowy.
Następnie ostrym nożem przekroić kanapkę na pół i od razu podawać.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz