Panini z Szynką (Tefal OptiGrill+ XL)

Panini z Szynką

(Tefal OptiGrill+ XL)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Grill elektryczny TEFAL GC7228 OptiGrill+ XL z automatycznymi programami


Panini, choć kojarzone dziś głównie z nowoczesnymi barami i food truckami, swoje korzenie ma we włoskich trattoriach i lokalnych alimentari – małych sklepikach spożywczych, w których prostota spotyka się z jakością. Tam właśnie, z codziennych składników: chleba, sera, wędlin i warzyw – rodziła się idea ciepłej, sycącej kanapki, której istotą nie była ilość dodatków, lecz ich harmonia. Panini to kwintesencja włoskiej filozofii gotowania: zrób mniej, ale lepiej. Zadbaj o teksturę, aromat i równowagę smaków.

W tej wersji klasyka spotyka nowoczesność. Pojawia się chrupiąca bagietka paryska zamiast tradycyjnej włoskiej ciabatty, ale całość wciąż pozostaje wierna pierwotnemu duchowi panini – temu, co rozgrzewa ręce i podniebienie. Wystarczy jeden kęs, by poczuć, jak rozpuszczona mozzarella stapia się z szynką, pesto uwalnia swój ziołowo-czosnkowy aromat, a suszone pomidory dodają wytrawnej głębi.

Nie byłoby jednak tej magii bez odpowiedniego przygotowania – tutaj z pomocą przychodzi OptiGrill Tefal. Dzięki funkcji automatycznego pomiaru grubości i specjalnemu programowi „Panini” urządzenie samo dobiera idealną temperaturę oraz czas grillowania. Bagietka zyskuje równomiernie zrumienioną skórkę, ser topi się dokładnie tam, gdzie powinien, a wnętrze pozostaje soczyste. To urządzenie pozwala zamienić domową kuchnię w małe bistro, w którym wszystko jest pod kontrolą – bez przypaleń, przesuszeń i konieczności obracania kanapki co chwila.

Po grillowaniu pojawiają się kontrasty – świeżość sałaty, soczystość pomidora i kremowe awokado wnoszą lekkość, jakby na przekór gorącemu wnętrzu. Dopełnia to czosnkowe aioli – subtelne, ale zdecydowane. Takie panini to nie tylko kanapka – to przemyślana kompozycja, której nie powstydziłby się nawet włoski gastronomo.

To danie idealne na chłodniejsze dni, kiedy chce się poczuć coś rozgrzewającego, ale jednocześnie świeżego i zrównoważonego. Świetne na lunch, piknik w parku, domowy wieczór z winem albo po prostu jako kulinarna nagroda po intensywnym dniu. W tej kanapce nie ma przypadku – jest smak, jest struktura, jest historia.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 192 kcal

W tym: Białka 8.31 g | Tłuszcze 12.19 g | Węglowodany 12.26 g (w tym cukry 1.27 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 Składniki:

 

- bagietka paryska

- 6 plastrów pieczonej szynki

- sałata rzymska

- 1 mała czerwona cebula

- 1 pomidor malinowy

- 1 kulka mozzarelli

- ok 4 łyżki tartej żółtej mozzarelli

- 2 łyżki zielonego pesto

- suszone pomidory w oleju

- 1 małe awokado

- czosnkowe Aioli

(link do przepisu – KLIKNIJ TUTAJ👈)



Przygotowanie:

 

Bagietkę przekroić wzdłuż na pół i delikatnie spryskać oliwą z oliwek z obu stron (wewnętrzną i zewnętrzną).

Kulkę mozzarelli odsączyć i pokroić w cienkie plastry.

Żółtą mozzarellę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub użyć gotowego tartego sera.

Suszone pomidory osuszyć z oleju na ręczniku papierowym i pokroić na paski.

Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.

Pomidora malinowego pokroić w cienkie plastry i odsączyć z nadmiaru soku.

Awokado przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki. Skropić delikatnie cytryną, aby nie ściemniało.

Sałatę umyć, osuszyć i odłożyć na bok.

Na dolnej połówce bagietki rozsmarować 2 łyżki zielonego pesto – równomiernie, aż po brzegi. 

Ułożyć białą mozzarellę – będzie się topić i scalać pesto z mięsem.

Dodać 6 plastrów pieczonej szynki – lekko fałdować, aby panini miało objętość. 

Dodać plastry cebuli.

Rozsypać startą żółtą mozzarellę u góry, aby ładnie się zapiekła.

Rozłożyć suszone pomidory dla kontrastu smakowego i wizualnego.

Następnie całość przykryć górną połówką bagietki i delikatnie docisnąć ręką.

Włączyć OptiGrill i wybrać program „Panini/Tosty” lub „Manualny – poziom wysoki”. Poczekać, aż urządzenie się nagrzeje w wyda sygnał świetlny i dźwiękowy.

Włożyć panini do rozgrzanego grilla, zamknąć pokrywę. Grillować przez 4–6 minut, aż skórka zrobi się złocista i chrupiąca, żółta mozzarella się stopi i lekko wypłynie, wnętrze będzie gorące a szynka zacznie wydzielać aromatyczny aromat.

Następnie ostrożnie wyjąć panini z grilla i delikatnie otworzyć górną połówkę.

Na ciepłym wnętrzu ułożyć plasterki pomidora malinowego, plasterki awokado i dodać kilka liści sałaty rzymskiej. Na wewnętrznej stronie górnej bułki rozsmarować cienką warstwę czosnkowego Aioli. 


Zamknąć kanapkę, lekko docisnąć i dla komfortu jedzenia owinąć w papier śniadaniowy. 

Następnie ostrym nożem przekroić kanapkę na pół i od razu podawać.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty