Fit Pulpeciki z Polędwicy z Indyka

Fit Pulpeciki z Polędwicy z Indyka

 

Pulpeciki to jedno z tych dań, które od pokoleń goszczą na polskich stołach. Kojarzą się z domowym obiadem, dzieciństwem i kuchnią, w której zapach gotującego się bulionu mieszał się z aromatem ziół. Dawniej przygotowywano je najczęściej z wieprzowiny lub wołowiny i podawano w gęstych, mącznych sosach. Dziś, w wersji fit, możemy czerpać z tej tradycji, ale nadać jej nowoczesnego i lżejszego charakteru. Zamiast ciężkiego mięsa sięgamy po delikatną polędwicę z indyka – najchudszą i najbardziej wartościową część tego drobiu.

Polędwica z indyka to prawdziwy sprzymierzeniec osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Jest bogata w pełnowartościowe białko a przy tym niemal pozbawiona tłuszczu. Dostarcza witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowej pracy układu nerwowego i przemiany materii a także minerałów takich jak cynk i fosfor, które wspierają odporność oraz zdrowie kości. To sprawia, że fit pulpeciki z indyka można polecić zarówno sportowcom, osobom na diecie redukcyjnej, jak i tym, którzy po prostu chcą odżywiać się lekko i smacznie.

W tym przepisie tradycyjną, białą bułkę zastępują namoczone płatki owsiane – źródło błonnika i naturalny zagęstnik, dzięki któremu pulpeciki pozostają soczyste i delikatne. Dodatek warzyw – marchewki, selera i szpinaku – nie tylko wzbogaca ich smak, ale też czyni je kolorowymi i jeszcze bardziej odżywczymi. Gotowane w lekkim bulionie stają się wyjątkowo miękkie i lekkostrawne a jednocześnie pełne smaku. To świetny przykład na to, jak klasyczne danie można przekształcić w zdrową, nowoczesną propozycję obiadową.

Świetnym dopełnieniem dla tych pulpecików jest prosty, aksamitny sos przygotowany z bulionu, w którym się gotowały. Wystarczy zagęścić go odrobiną mąki orkiszowej pełnoziarnistej rozmieszanej z wodą, aby uzyskać lekką, delikatną bazę, która idealnie otuli mięso i warzywa. Taki sos jest nie tylko szybki w przygotowaniu, ale też znacznie zdrowszy niż klasyczne, ciężkie zasmażki – ma mało kalorii a dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki dostarcza dodatkowej porcji błonnika i wartości odżywczych. W efekcie powstaje danie sycące a zarazem lekkie, które można podać zarówno z kaszą, ryżem, jak i warzywnym puree.

Sięgając po ten przepis, nie tylko odtwarzasz smak znany z dzieciństwa, ale tworzysz jego zdrowszą, bardziej świadomą odsłonę. To idealny przykład na to, że fit kuchnia wcale nie musi oznaczać rezygnacji z tradycji – wystarczy kilka prostych zamian, by na talerzu pojawiło się danie jednocześnie pyszne, lekkie i odżywcze.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 59 kcal

W tym: Białka 8.70 g | Tłuszcze 0.90 g | Węglowodany 3.60 g (w tym cukry 0.70 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

 

- 400 g polędwicy z indyka

- 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych

- 1 mała marchewka

- ¼ małej bulwy selera

- 400 ml bulionu drobiowego

- ok. 50 ml wrzątku do zalania płatków

- 1 mała cebula (sparzona wrzątkiem lub podduszona bez tłuszczu)

- 2 ząbki czosnku

- 1 jajko

- garść szpinaku

- ½ łyżeczki soli

- ½ łyżeczki pieprzu

- ½ łyżeczki słodkiej papryki

- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

 

Dodatkowo do sosu:

 

- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

- 200 ml bulionu drobiowego

- sól i pierz do smaku


 

Przygotowanie:

 

Polędwicę z indyka oczyścić z błonek i ewentualnych tłustych części.

Marchew i seler obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki.

W garnku umieścić bulion dodać polędwicę razem z marchewką i selerem. Gotować na małym ogniu 20 - 30 minut, aż mięso będzie miękkie a warzywa ugotowane.

Wyjąć mięso i warzywa, lekko przestudzić.

Bulion zachować — będzie użyty do gotowania pulpecików i/lub do sosu.

Do miseczki wsypać 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych i zalać je wrzątkiem. Odstawić na 5 minut.

Po napęcznieniu płatki utworzą gęstą papkę, która nada pulpecikom soczystości i zastąpi tradycyjną bułkę.

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oleju, kokosowego, aż stanie się miękka i lekko przezroczysta. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze dusić aż czosnek uwolni swój aromat. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia.

Szpinak umyć i osuszyć a następnie zblanszować, czyli wrzucić do wrzątku na 30 sekund, przelać zimną wodą i odcisnąć.

Wszystkie powyższe składniki zmielić razem w maszynce do mielenia mięsa (mięso z marchewką i selerem, podsmażona cebulę z czosnkiem, namoczone płatki owsiane, zblanszowany szpinak).

Do zmielonej masy dodać przyprawy i jajko. Dokładnie wyrobić ręką, aż masa stanie się kleista i jednolita. Gdyby masa była zbyt luźna można dodał łyżkę mąki owsianej a gdyby była zbyt sucha dolać odrobinę bulionu.

Zwilżyć dłonie wodą, aby masa się nie kleiła i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładać na deskę lub talerz.

Połowę zachowanego bulionu ponownie doprowadzić do wrzenia. Pulpeciki delikatnie wkładać do gorącego bulionu i gotować na małym ogniu 5–7 minut, aż wypłyną na powierzchnię i się zetną.

Z drugiej połowy bulionu można przygotować szybki, aksamitny sos. Bulion doprowadzić do wrzenia. W kubeczku rozmieszać 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej z ok. 50 ml zimnej wody, aż powstanie gładka, dość gęsta masa bez grudek. Następnie cienkim strumieniem wlewać ją do gotującego się bulionu, cały czas energicznie mieszając. Gotować na małym ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku według własnych upodobań.

Ugotowane pulpeciki wyjąć łyżką cedzakową i podawać na ciepło polane sosem z ulubionymi dodatkami np.:

🍚 Węglowodany (zdrowa baza)

- kasza jaglana – lekkostrawna, naturalnie bezglutenowa, delikatna w smaku, pasuje do lekkich sosów,

- ryż basmati lub jaśminowy – ma niski indeks glikemiczny i dobrze chłonie sosy,

- kasza bulgur lub kuskus pełnoziarnisty – szybkie w przygotowaniu i bogate w błonnik,

- makaron pełnoziarnisty lub orkiszowy – jeśli chcesz bardziej włoski akcent,

- puree z kalafiora lub batata – aksamitne, lżejsze niż tradycyjne ziemniaki.

🥦 Warzywa (lekki dodatek i kolor na talerzu)

- warzywa na parze – brokuły, kalafior, fasolka szparagowa, cukinia,

- pieczone marchewki lub buraki – słodkawy smak fajnie kontrastuje z delikatnym mięsem,

- surówka z kiszonej kapusty – dostarczy probiotyków i przełamie łagodność pulpecików,

- sałatka z mixu sałat, ogórka i pomidorków koktajlowych – szybka i świeża,

- duszone warzywa – np. papryka, cukinia i bakłażan.

Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty