Grillowane Polędwiczki z Kurczaka po Meksykańsku (Tefal OptiGrill+ XL)

Grillowane Polędwiczki z Kurczaka po Meksykańsku

(Tefal OptiGrill+ XL)

Przepis do przygotowania w urządzeniu Grill elektryczny TEFAL GC7228 OptiGrill+ XL z automatycznymi programami


Grillowane Polędwiczki z Kurczaka po Meksykańsku to połączenie aromatów, które przenosi wprost w serce Meksyku, nie ruszając się z własnej kuchni. Soczyste, delikatne polędwiczki kurczaka marynowane w mieszance świeżych przypraw, cytryny i czosnku nabierają wyrazistego charakteru, który kojarzy się z tradycyjnymi targami w Mexico City, pełnymi kolorowych papryk, owoców i dymnego aromatu grilla.

Meksykańska kuchnia od zawsze słynie z kontrastów smakowych – słodyczy papryki, kwaskowatości cytrusów, pikantnej ostrości chili i aromatu świeżych ziół. Polędwiczki w tym wydaniu są jej hołdem – aromatyczna marynata, bogata w słodką i wędzoną paprykę i świeży czosnek, wnika w mięso a cytrusowy akcent cytryny podkreśla świeżość i lekkość całego dania.

Grillowanie odbywa się w OptiGrillu Tefal, który dzięki precyzyjnym ustawieniom temperatury pozwala uzyskać idealnie zrumienione mięso z charakterystycznymi paskami grilla, zachowując jednocześnie soczystość wnętrza polędwiczek. Ten nowoczesny sprzęt łączy wygodę i kontrolę nad procesem gotowania, umożliwiając zarówno początkującym, jak i doświadczonym kucharzom osiągnięcie efektu rodem z restauracji, bez ryzyka przesuszenia mięsa.

Już podczas grillowania aromaty marynaty wypełniają kuchnię – czosnek, papryka i chili łączą się w niemal hipnotyzującą mieszankę, która pobudza apetyt i zapowiada smak prawdziwej meksykańskiej uczty. Po wyjęciu z grilla polędwiczki błyszczą złocistą skórką a mięso pozostaje miękkie i soczyste. Posypane świeżą kolendrą i skropione dodatkową cytryną stają się prawdziwą eksplozją świeżości i aromatu.

Danie to świetnie komponuje się z różnymi dodatkami – od klasycznych frytek z fioletowych batatów po chrupiące tortille, kolorową salsę, awokado czy pikantne aioli cytrynowe. To połączenie smaków i tekstur sprawia, że każdy kęs jest pełen kontrastów: słodycz mięsa łagodzi ostrość chili, kwas cytryny rozjaśnia całość a świeża kolendra wprowadza ziołową lekkość.

Grillowane Polędwiczki z Kurczaka po Meksykańsku w OptiGrillu Tefal to nie tylko przepis – to mała podróż do Meksyku, celebracja aromatów i kolorów, które od wieków kształtowały kulturę tego kraju. To danie, które można przygotować w kilkanaście minut, a które smakiem i wyglądem zachwyci zarówno domowników, jak i gości, dając efekt wow przy każdym podaniu.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 130 kcal

W tym: Białka 21.06 g | Tłuszcze 4.50 g | Węglowodany 1.40 g (w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 500 g polędwiczek z kurczaka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- sok z 1 dużej cytryny

- 2 ząbki czosnku

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki papryki wędzonej

- ½ łyżeczki chili w proszku

- ½ łyżeczki soli

- ¼ łyżeczki pieprzu



Przygotowanie:

 

W średniej misce połączyć oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Oliwa powinna być dobrej jakości, najlepiej extra virgin – nada potrawie delikatnej, lekko owocowej nuty. Dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę lub drobno starty, aby aromat w pełni przeniknął mięso. Wsypać wszystkie przyprawy: słodką i wędzoną paprykę, chili, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej emulsji, w której przyprawy są równomiernie rozprowadzone. Marynata powinna być aromatyczna, wyrazista, ale jednocześnie wystarczająco płynna, aby oblepić każdą polędwiczkę.

Polędwiczki z kurczaka opłukać pod zimną wodą, oczyścić i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. To bardzo ważne, bo nadmiar wilgoci utrudnia wchłonięcie marynaty i może powodować, że mięso będzie się gotowało zamiast grillować. Każdą polędwiczkę włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyć – najlepiej użyć do tego rąk lub dwóch łyżek, tak aby marynata równomiernie pokryła całe mięso.

Odstawić polędwiczki w misce i przykryć folią spożywczą. Marynować minimum 30 minut, ale dla głębszego smaku najlepiej 3 godziny w lodówce. W tym czasie mięso wchłonie aromaty przypraw, czosnku i kwaskowatość cytryny, co sprawi, że po ugrillowaniu będzie wyjątkowo soczyste i aromatyczne.

Rozgrzać OptiGrill – ustawić program „DRÓB” lub tryb manualny na wysoką temperaturę. Jeśli polędwiczki są grubsze, lepiej użyć średniej temperatury i wydłużyć czas grillowania, aby mięso nie było surowe w środku.

Umieścić polędwiczki na rozgrzanych płytach grilla. Grillować ok. 4–6 minut, w zależności od grubości mięsa – powinny uzyskać złocistą, lekko chrupiącą powierzchnię a jednocześnie pozostać soczyste w środku. Podczas grillowania aromaty marynaty intensywnie się rozwijają, tworząc charakterystyczny meksykański zapach, który pobudza apetyt.

Po ugrillowaniu polędwiczki wyjąć z grilla i od razu podawać. Posypać świeżą, posiekaną kolendrą i opcjonalnie skropić dodatkowym sokiem z limonki dla podkreślenia świeżości. Można je również podać z przygotowanym wcześniej sosami, np. pikantnym aioli cytrynowym (link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈), salsą pomidorową lub guacamole. Dzięki temu danie zyska pełnię smaków – kwasowość cytryny, aromat przypraw, delikatną ostrość chili i świeżą nutę ziół.

Smacznego!

Komentarze

Popularne Posty