Podobają Ci się przepisy???

Kaszotto z Warzywami (*SERIA FIT*)

Kaszotto z Warzywami

(*SERIA FIT*)

 

Kaszotto z pęczaku z warzywami, fasolą i parmezanem to potrawa, która łączy w sobie tradycję i nowoczesność. Już sama nazwa nawiązuje do risotta – klasyki kuchni włoskiej, w której ziarna ryżu powoli nasiąkają bulionem, tworząc kremową konsystencję. W kaszotto zamiast ryżu wykorzystuje się nasze rodzime zboża – pęczak czy grykę– dzięki czemu danie staje się bardziej swojskie a przy tym odżywcze. W Polsce kasze były podstawą diety przez wieki. To na nich opierała się codzienna kuchnia chłopska i dworska, zanim popularność zyskały ziemniaki i biały ryż. Współczesne kaszotto jest więc jak ukłon w stronę tradycji, ale z nutą śródziemnomorskiego sznytu – podane z warzywami, fasolą i parmezanem ma w sobie zarówno klimat włoskiej trattorii, jak i polskiej kuchni z babcinego stołu.

To danie zachwyca już na etapie przygotowania. Świeże, soczyste papryki w dwóch kolorach oraz młoda cukinia po starciu uwalniają swój aromat i barwę, tworząc bazę o pięknym, intensywnym kolorze natomiast koncentrat pomidorowy, nadaje potrawie głęboki, wyrazisty smak i dodatkowo pogłębia barwę. Do tego delikatna cebula, czosnek i oliwa z oliwek – nie tylko nadają smak, ale również przywołują na myśl zdrową kuchnię śródziemnomorską. Gdy do warzyw dołącza ugotowany pęczak, fasola i kukurydza, całość zamienia się w kolorową, gęstą i aromatyczną potrawę, którą wieńczy starty parmezan – niewielka ilość wystarczy, aby połączyć wszystko w kremową masę i nadać jej elegancji.

Kaszotto z pęczaku to także danie pełne wartości odżywczych. Sam pęczak jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i minerałów, m.in. magnezu i cynku. Fasola dostarcza roślinnego białka i jeszcze więcej błonnika, wspierając uczucie sytości i stabilizując poziom cukru we krwi. Papryka i cukinia wzbogacają potrawę o witaminę C, antyoksydanty i mikroelementy a oliwa z oliwek – to zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Parmezan w małej ilości daje smak i wapń nie podnosząc znacznie kaloryczności. Dzięki temu powstaje pełnowartościowy posiłek, który jest sycący, ale jednocześnie lekki i „fit”.

Podając takie kaszotto na stół, można poczuć zapach domu – z jednej strony zdrowe, nowoczesne podejście do gotowania, z drugiej – smak zakorzeniony w tradycji. To potrawa idealna na szybki obiad w tygodniu, ale też na przyjęcie z przyjaciółmi – kolorowa, aromatyczna i zachęcająca, aby nałożyć sobie dokładkę.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 115 kcal

W tym: Białka 7.40 g | Tłuszcze 1.70 g | Błonnik 7.50 g | Węglowodany 14.40 g (w tym cukry 2.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 100 g kaszy pęczak (suchej)

- 230 g czerwonej lub białej fasoli (waga po odsączeniu)

- 1 duża cebula

- 4 ząbki czosnku

- 1 żółta papryka

- 1 czerwona papryka

- 1 mała cukinia

- 140 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)

- 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

- 30 g drobno startego parmezanu

- świeżo mielony pieprz

- szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

Kaszę pęczak należy najpierw przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi i zanieczyszczeń. Następnie ugotować w 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego do miękkości zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawić na bok aby kasza wchłonęła reszę bulionu.

Cebulę i czosnek obrać a następnie drobno posiekać.

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne łyżką i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Papryki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne wraz z białymi włóknami. Oczyszczone papryki również zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy na sitku.

Na dużej, głębokiej patelni lub woku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić przez 3 minuty, aby uwolniły aromat.

Dodać startą paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię, chwilę podsmażyć, aż warzywa zmiękną i odparują nadmiar soku.

Dodać ugotowaną kaszę pęczak oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie wymieszać z warzywami. Wlać pozostałe 50 ml bulionu, aby wszystkie składniki się połączyły. Podgrzewać kilka minut ciągle mieszając.

Pod koniec wmieszać odsączoną fasolę i kukurydzę, podgrzewać jeszcze chwilę, aby całość była gorąca.

Na sam koniec wsypać drobno starty parmezan, doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie lekko posolić i ponownie całość dokładnie wymieszać, aby parmezan rozpuścił się i nadał kaszotto kremowej konsystencji.

Danie podawać od razu na gorąco, posypane świeżymi ziołami.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis? 📩

Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty