Kaszotto z Warzywami (*SERIA FIT*)
(*SERIA FIT*)
Kaszotto z pęczaku z warzywami, fasolą i parmezanem to potrawa, która łączy
w sobie tradycję i nowoczesność. Już sama nazwa nawiązuje do risotta – klasyki
kuchni włoskiej, w której ziarna ryżu powoli nasiąkają bulionem, tworząc
kremową konsystencję. W kaszotto zamiast ryżu wykorzystuje się nasze rodzime
zboża – pęczak czy grykę– dzięki czemu danie staje się bardziej swojskie a przy
tym odżywcze. W Polsce kasze były podstawą diety przez wieki. To na nich
opierała się codzienna kuchnia chłopska i dworska, zanim popularność zyskały
ziemniaki i biały ryż. Współczesne kaszotto jest więc jak ukłon w stronę
tradycji, ale z nutą śródziemnomorskiego sznytu – podane z warzywami, fasolą i
parmezanem ma w sobie zarówno klimat włoskiej trattorii, jak i polskiej kuchni
z babcinego stołu.
To danie
zachwyca już na etapie przygotowania. Świeże, soczyste papryki w dwóch kolorach
oraz młoda cukinia po starciu uwalniają swój aromat i barwę, tworząc bazę o
pięknym, intensywnym kolorze natomiast koncentrat
pomidorowy, nadaje potrawie głęboki, wyrazisty smak i dodatkowo pogłębia barwę.
Do tego delikatna cebula, czosnek i oliwa z oliwek – nie tylko nadają smak, ale
również przywołują na myśl zdrową kuchnię śródziemnomorską. Gdy do warzyw
dołącza ugotowany pęczak, fasola i kukurydza, całość zamienia się w kolorową,
gęstą i aromatyczną potrawę, którą wieńczy starty parmezan – niewielka ilość
wystarczy, aby połączyć wszystko w kremową masę i nadać jej elegancji.
Kaszotto z pęczaku to także danie pełne wartości odżywczych. Sam pęczak
jest źródłem błonnika, witamin z grupy B i minerałów, m.in. magnezu i cynku.
Fasola dostarcza roślinnego białka i jeszcze więcej błonnika, wspierając
uczucie sytości i stabilizując poziom cukru we krwi. Papryka i cukinia
wzbogacają potrawę o witaminę C, antyoksydanty i mikroelementy a oliwa z oliwek
– to zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Parmezan w małej ilości daje
smak i wapń nie podnosząc znacznie kaloryczności. Dzięki temu powstaje
pełnowartościowy posiłek, który jest sycący, ale jednocześnie lekki i „fit”.
Podając takie kaszotto na stół, można poczuć zapach domu – z jednej strony
zdrowe, nowoczesne podejście do gotowania, z drugiej – smak zakorzeniony w
tradycji. To potrawa idealna na szybki obiad w tygodniu, ale też na przyjęcie z
przyjaciółmi – kolorowa, aromatyczna i zachęcająca, aby nałożyć sobie dokładkę.
Kaloryczność potrawy w 100 g: 115 kcal
W tym: Białka 7.40 g | Tłuszcze 1.70 g | Błonnik 7.50 g | Węglowodany 14.40 g (w tym cukry 2.60
g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych
składników podanych w przepisie.
- 100 g kaszy pęczak (suchej)
- 230 g czerwonej lub białej fasoli (waga po odsączeniu)
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 mała cukinia
- 140 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
- 350 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 30 g drobno startego parmezanu
- świeżo mielony pieprz
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kaszę pęczak należy najpierw przepłukać na
sicie pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru skrobi i zanieczyszczeń. Następnie
ugotować w 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego do miękkości zgodnie z
instrukcją na opakowaniu. Odstawić na bok aby kasza wchłonęła reszę bulionu.
Cebulę i czosnek obrać a następnie drobno
posiekać.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazda nasienne łyżką i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Papryki dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i
wydrążyć gniazda nasienne wraz z białymi włóknami. Oczyszczone papryki również zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy na
sitku.
Na dużej, głębokiej patelni lub woku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, zeszklić przez 3 minuty, aby uwolniły aromat.
Dodać startą paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię, chwilę
podsmażyć, aż warzywa zmiękną i odparują nadmiar soku.
Dodać ugotowaną kaszę pęczak oraz łyżeczkę koncentratu pomidorowego i dokładnie
wymieszać z warzywami. Wlać pozostałe 50 ml bulionu, aby wszystkie składniki
się połączyły. Podgrzewać kilka minut ciągle mieszając.
Pod koniec wmieszać odsączoną fasolę i kukurydzę, podgrzewać jeszcze chwilę, aby całość była gorąca.
Na sam koniec wsypać drobno
starty parmezan, doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie lekko posolić i
ponownie całość dokładnie wymieszać, aby parmezan rozpuścił się i nadał
kaszotto kremowej konsystencji.
Danie podawać od razu na gorąco, posypane
świeżymi ziołami.
Smacznego.
Spodobał Ci się ten przepis? 📩
Komentarze
Prześlij komentarz