Podobają Ci się przepisy???

Kremowa Fit Gorąca Czekolada (*SERIA FIT*)

Kremowa Fit Gorąca Czekolada

(*SERIA FIT*)

 

Kiedy temperatura za oknem zaczyna spadać a powietrze nabiera jesiennej świeżości, przychodzi ochota na coś, co otuli od środka i przyniesie chwilę przyjemnego ukojenia. Właśnie wtedy warto sięgnąć po kubek gęstej, aksamitnej gorącej czekolady - ale w wersji, która nie obciąży sumienia ani kalorii. Fit gorąca czekolada to dowód na to, że można połączyć przyjemność z dbałością o zdrowie i sylwetkę a jej smak w niczym nie ustępuje klasycznej wersji z cukrem i śmietaną. Wręcz przeciwnie – jest głęboka, intensywna, z nutą prawdziwego kakao i gorzkiej czekolady a przy tym cudownie kremowa i rozgrzewająca.

Napój powstaje na bazie mleka bez laktozy, które dodaje mu naturalnej słodyczy i lekkości a przy tym sprawia, że jest delikatny dla układu trawiennego. Zamiast cukru wykorzystano erytrytol – naturalny słodzik o zerowej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu gorąca czekolada pozostaje słodka, ale bez wyrzutów sumienia. Jej głównym bohaterem jest gorzkie kakao 100%, prawdziwe źródło magnezu, żelaza i antyoksydantów, które wspierają układ nerwowy i poprawiają nastrój. To właśnie ono nadaje napojowi tę charakterystyczną głębię i aromat, który przywołuje wspomnienie najlepszych czekolad pitnych z europejskich kawiarni. Dopełnieniem smaku są cztery kostki gorzkiej czekolady 80%, które wzbogacają strukturę napoju i nadają mu jedwabistej konsystencji, podczas gdy odrobina mąki ziemniaczanej sprawia, że całość przyjemnie gęstnieje, tworząc wrażenie deseru w płynnej formie.

Dla podkreślenia czekoladowego charakteru dodano kilka kropli aromatu czekoladowego bez cukru i tłuszczu, który wydobywa z napoju to, co w kakao najpiękniejsze – głębię, słodycz i delikatną nutę prażonych ziaren. Całość wieńczy warstwa spienionego mleka, niczym w najlepszym cappuccino, oprószona szczyptą kakao lub cynamonu. To połączenie delikatności z intensywnością – napój, który koi zmysły, rozgrzewa ciało i sprawia, że nawet najbardziej pochmurny wieczór nabiera przytulnego klimatu.

Gorąca czekolada ma długą historię. Jej pierwowzór pojawił się już u Majów i Azteków, którzy pili napój z ziaren kakaowca na gorąco, często z dodatkiem chili i miodu. W ich kulturze czekolada była symbolem siły, energii i boskiego błogosławieństwa – zarezerwowana była dla wojowników i kapłanów. Dopiero wiele wieków później, gdy kakao dotarło do Europy, przekształcono je w słodki napój, który szybko zdobył serca arystokracji. Współczesna fit wersja jest jak nowoczesna interpretacja tamtej tradycji – czerpie z bogactwa smaku kakao, ale w duchu lekkości, prostoty i świadomego odżywiania.

Fit gorąca czekolada to doskonały przykład, że zdrowa kuchnia nie musi być pozbawiona przyjemności. Jest bez dodatku cukru i śmietany, zawiera jedynie naturalne składniki, ma niski indeks glikemiczny a dzięki mleku i kakao dostarcza solidnej porcji białka, wapnia i magnezu. Tłuszcze pochodzą z gorzkiej czekolady - są to więc tłuszcze roślinne, bogate w polifenole i kwasy tłuszczowe wspierające serce. Napój jest sycący, odżywczy a przy tym lekki - idealny zarówno po treningu, jak i wieczorem, gdy potrzebna jest chwila relaksu.

Każdy łyk tej gorącej czekolady to połączenie historii, smaku i nowoczesnej filozofii odżywiania. Aromat prawdziwego kakao przenosi myślami w ciepłe wnętrze kawiarni a gęsta pianka na wierzchu przypomina, że czasem wystarczy jeden kubek czegoś dobrego, aby świat od razu stał się bardziej przytulny.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 72 kcal

W tym: Białka 4.30 g | Tłuszcze 3.00 g | Błonnik 2.10 g | Węglowodany 7.60 g (w tym cukry 0.60 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- 700 ml mleka bez laktozy 1,5%

- 50 g gorzkiego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu

- 3 łyżki erytrytolu

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

- 20 g gorzkiej czekolady 80%

- 6 kropli Aromatu Czekoladowego Zero bez dodatku cukru i tłuszczu Krukam

(link do sklepu – KLIKNIJ TUTAJ 👈)

 

 

Przygotowanie:

 

W rondlu umieścić kakao, erytrytol i mąkę ziemniaczaną a następnie wlać około 500 ml zimnego mleka. Dokładnie wymieszać trzepaczką.

Podgrzewać całość na średnim ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i nie będzie w niej grudek. Kiedy zacznie przypominać gładki, rzadki budyń — zdjąć z ognia.

Do gorącej masy dodać posiekaną gorzką czekoladę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści i połączy z napojem. Czekolada nada napojowi głębi i naturalnej kremowości.

Gdy temperatura nieco spadnie (napój nie będzie już wrzący), dodać kilka kropli aromatu czekoladowego. Wymieszać.

Pozostałe mleko (ok. 200 ml) spienić przy użyciu elektrycznego lub ręcznego spieniacza lub używając dyszy spieniającej z ekspresu, aby uzyskać gęstą i kremowa piankę. Zastąpi ona gęstą i tłustą bitą śmietanę.

Gorącą czekoladę przelać do ulubionego kubka. Na wierzchu ułożyć porcję mlecznej pianki i delikatnie oprószyć szczyptą kakao lub cynamonu.

Napój jest gęsty, aksamitny, intensywnie czekoladowy a mleczna pianka tworzy na wierzchu przyjemną, lekką warstwę jak w najlepszych kawiarniach. Każdy łyk to połączenie gorzkiego aromatu kakao i delikatnej słodyczy mleka — idealne na długie, chłodne wieczory.

Smacznego.


Spodobał Ci się ten przepis?

📩 Zapisz się na powiadomienia o nowych przepisach!

Komentarze

Popularne Posty