Murzynek z Orzeszkami Ziemnymi w Karmelu


Murzynek z Orzeszkami Ziemnymi w Karmelu

Murzynek to ciemno – brązowe ciasto o mięciutkim i wilgotnym wnętrzu. Zawsze się sprawcza i pasuje do każdej okazji.  Dziś przedstawiam swoją wersję na to pyszne ciasto z dodatkiem chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu. Lekko słono – słodki smak orzeszków świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem i podkręca jego smak. Po prostu pyszne. Polecam.

Składniki:

- 200 g margaryny (np. Kasia)
- 50 g masła
- ½ szklanki mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 340 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 - 400 g orzeszków ziemnych w karmelu (w niektórych sklepach można kupić na wagę)


Składniki na polewę:

- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka masła



Przygotowanie:

Orzeszki zmielić na mniejsze kawałki w mikserze. Odstawić na bok.

Żółtka oddzielić od białek.

W garnuszku umieścić margarynę, masło, kakao, mleko i cukier. Podgrzać tylko do czasu, aż cały tłuszcz dokładnie się rozpuści a masa będzie gładka i jednolita. Odstawić do przestygnięcia.

W misie miksera umieścić mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Do suchej mieszanki przelać przestudzoną masę kakaową i zacząć miksować na średnich obrotach, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała gładką i jednolitą konsystencję.

W oddzielnej misie ubić białka na sztywną pianę. Następnie do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku ciągle ubijając. Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z piana białkową całość ubijać jeszcze krótką chwile, aż masa będzie dobrze napowietrzona i puszysta.

Teraz przy pomocy łyżki lub łopatki wmieszać masę jajeczną do masy kakaowej w przynajmniej trzech turach. Na koniec wsypać zmielone wcześniej orzeszki i całość raz jeszcze dokładnie wymieszać.

Kwadratową, prostokątną lub okrągłą formę wysmarować cienką warstwą tłuszczu i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej foremki przelać ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180°C (góra i dół). Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 40 - 50 min lub do tzw.: ,,suchego patyczka”. Po upieczeniu pozostawić ciasto jeszcze przez ok 5-10 min w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


Przygotowanie polewy:

W garnuszku zagotować śmietankę z łyżeczką masła. Do gorącej śmietanki wrzucić połamaną na kawałki czekoladę mleczną i gorzką (już nie gotować). Wszystko dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i gładka a cała czekolada dokładnie rozpuszczona. Tak przygotowaną polewą polać wierzch wystudzonego murzynka i odstawić ciasto w chłodne miejsce, aż polewa zastygnie. Polewę można posypać dodatkowo zmielonymi orzeszkami.




Smacznego


Komentarze

Popularne Posty