Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Gotowanym Kurczakiem pod Beszamelem


Zapiekane Naleśniki ze Szpinakiem i Gotowanym Kurczakiem pod Beszamelem

Danie po prosu ,,palce lizać”. Dziś przedstawiam kolejny pomysł na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka, który często zostaje po ugotowaniu rosołu. Oczywiście można mięso z kurczaka zastąpić każdym innym gotowanym mięsem czy to wołowym czy też wieprzowym. Mięso z kurczaka jest jednak bardziej delikatne. Danie wbrew pozorom nie jest skomplikowane i trudne w przygotowaniu i zapewniam, że smakuje wymienicie. Polecam do wypróbowania.



Składniki na ciasto naleśnikowe:

- 130 g mąki
- 150 ml mleka
- 100 ml zimnej wody
- 2 jajka
- 25 g roztopionego masła
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia.


Składniki na farsz:

- 2 ugotowane udka z kurczaka lub 4 podudzia
- 1 cebula
- 500 g szpinaku (świeży lub mrożony / rozdrobniony)
- 3 ząbki czosnku
- 200 g śmietankowego serka Ricotta lub Mascarpone
- 200 g tartego parmezanu lub innego dobrego żółtego sera
- 3 łyżki mąki pszennej


Składniki na sos beszamelowy:

- 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 3 do 4 łyżek mąki (najlepiej krupczatki)
- 300 ml śmietanki 30 %
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa



Przygotowanie:

Przygotować duże prostokątne naczynie żaroodporne lub foremkę z powłoką nieprzywierającą dostosowaną do pieczenia w piekarniku.

W misie miksera zmiksować ze sobą mąkę, jajka, mleko, wodę oraz masło na jednolitą i gładką masę. Dodać przyprawy i zioła, dokładnie wymieszać a następnie odstawić na 10 minut do lodówki.

Po tym czasie zacząć smażyć naleśniki na dużej patelni z odrobiną oleju lub klarowanego masła. Usmażone naleśniki odstawić na bok do przestygnięcia i przygotować farsz.

Ugotowane udka lub podudzia z kurczaka obrać od kości. Mięso pokroić na drobne kawałki, odstawić.

Na patelni na klarowanym maśle lub odrobinie oliwy z oliwek podsmażyć posiekaną cebulę i posiekany czosnek, aż się lekko zeszklą. Następnie dodać szpinak. Smażyć całość na średniej mocy palnika, aż szpinak zmięknie a nadmiar wody dokładnie odparuje. W przypadku, gdy zastosujemy szpinak mrożony, szpinak najpierw należy rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. W przypadku świeżego szpinaku po usmażeniu całość należy zblendować.

Gdy masa szpinakowa jest już gotowa (usmażona i zmiksowana) dodać do niej posiekane wcześniej mięso, serek śmietankowy, mąkę oraz ok 80 g startego parmezanu i całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na każdym naleśniku układać po 2 -3 łyżek farszu a naleśnik zawijać w rulon. Gotowe naleśniki odstawić na bok i przygotować sos beszamelowy.

W garnku umieścić 250 ml bulionu mięsnego lub warzywnego. Zagotować. Do gotującego się bulionu dodać 200 ml śmietanki oraz przyprawy i całość dokładnie wymieszać. Zagotować. W pozostałych 100 ml śmietanki wymieszać mąkę tak, aby nie powstały grudki. Do gotującego się wywaru pomału wlewać śmietankę z mąką cały czas energicznie mieszając wywar, aż zacznie lekko gęstnieć. Gdyby sos był zbyt gęsty dodać odrobinę wody lub bulionu. Gdyby był zbyt rzadki dość jeszcze trochę mąki wymieszanej z zimną wodą lub bulionem. Odpowiednia konsystencja sosu powinna być podobna do konsystencji śmietany 18%.

Na dno naczynia żaroodpornego wlać ok 2 lub 3 chochle sosu tak, aby dno naczynia było dokładnie przykryte. Na sosie układać zwinięte wcześniej naleśniki jeden obok drugiego a następnie zalać całość pozostałą częścią sosu. Wierzch sosu obficie posypać pozostałym tartym parmezanem.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika i zapiekać naleśniki przez ok 30-40 min (ser na wierzchu powinien być lekko zrumieniony).

Podawać na ciepło.





Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty