Ciasteczka Ryżowe


Ciasteczka Ryżowe

Dziś polecam bardzo szybkie w przygotowaniu i niesamowicie pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego. Są niesamowicie kruche, delikatne i znikają w mgnieniu oka. Świetna zabawa dla dzieci i radość z jedzenia. Polecam gorąco.


Składniki:
(na ok 24 ciasteczka)

- 160 g kleiku ryżowego
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki aromatu waniliowego lub migdałowego
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki wiórków kokosowych
- 4 łyżki sezamu
- kandyzowane owoce wiśni lub ulubione powidła do nadziewania



Przygotowanie:

Przygotować dużą blachę z piekarnika i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

W misie miksera umieścić kleik ryżowy, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać a następie dodać miękkie masło. W blenderze zmiksować jajka z wiórkami kokosowymi i sezamem na puszystą masę. Mieszankę przelać do pozostałych składników i przy pomocy haka do wyrabiania ciasta wyrobić jednolitą masę. Można ciasto zagnieść również ręcznie. Konsystencja ciasta będzie lepka i tłusta tak, więc dłonie należy zwilżyć lekko wodą i formować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulkę delikatnie zgnieść na lekko płaski krążek a następnie w samym jego środku zrobić małe wgłębienie, w którym należy umieścić owoc kandyzowanej wiśni lub powidła.

Ciasteczka układać na blaszce w około 4 cm odstępach. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 20-25 min.

Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, ale po ostygnięciu delikatnie twardnieją i są bardzo kruche i pyszne.






Smacznego

Komentarze

Popularne Posty