Karkówka z Kluseczkami Gnocchi i Warzywami (*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

Karkówka z Kluseczkami Gnocchi i Warzywami

(*SERIA - KOLOROWE MICHY*)

 

Gnocchi to włoskie kluski przygotowane z ugotowanych ziemniaków, mąki, jajka oraz odrobiny soli. Same kluski nie posiadają zbyt wielu cennych substancji odżywczych natomiast ziemniaki, które są ich głównym składnikiem dostarczają stosunkowo dużą ilość witamin takich jak: witamina B1, PP, B5, B6, C, oraz cenne minerały: potas, magnez, fosfor, żelazo, miedź, mangan i cynk. Ziemniaki poprawiają stan skóry, obniżają ciśnienie krwi, wspomagają wzrok, redukują nadmiar wody w organizmie, wpływają bardzo korzystnie na nasz układ pokarmowy. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok. 405 g): 510 kcal

W tym: Białka 30.13 g | Tłuszcze 26.64 g | Węglowodany 36.58 g ( w tym cukry 8.32 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 


Składniki:

(na 2 porcje)

 

- 400 g karkówki

- ¼ szklanki sosu sojowego

- 2 łyżki miodu

- 1 ½ łyżeczki przyprawy do wieprzowiny

- 2 łyżki oliwy z oliwy

- 3 ząbki czosnku

- 250 ml wrzącej wody

- 200 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)

- 10 pomidorków koktajlowych

- ½ cebuli

- 6 plastrów pikli ogórkowych

 

 

Składniki na Gnocchi:

 

- ok 1 kg ziemniaków

- 160 g mąki pszennej

- 1 duże lub 2 małe jajka

- sól, pieprz

 

 

Przygotowanie mięsa:

 

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Przygotować marynatę.

W misce wymieszać ze sobą: sos sojowy, miód, przyprawę do wieprzowiny, oliwę z oliwek i przeciśnięty lub starty na tarce czosnek. Pokrojone mięso umieścić w marynacie i dokładnie wymieszać. Miskę zamknąć lub szczelnie przykryć folią spożywczą i umieścić na 1 h w lodówce.

W tym czasie zrobić kluseczki Gnocchi.

 

Przygotowanie Gnocchi:

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i chwilę przestudzić. Następnie przecisnąć ziemniaki przez praskę do puree lub zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Do przeciśniętych ziemniaków dodać, jako, sól, pieprz i mąkę. Całość dokładnie wymieszać i uformować kulkę (cista nie wyrabiać – doprowadzić tylko do połączenia się wszystkich składników). W razie gdyby masa zbyt mocni się kleiła i była zbyt luźna można dodać jeszcze odrobinę mąki.

W dużym garnku zagotować wodę z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju (olej zapobiegnie sklejaniu się kluseczek ze sobą).

Ciasto podzielić na ok cztery części i z każdej z nich formować ok 1½ - 2 cm wałek. Odcinać nożem małe kawałki. Formę klusek można pozostawić bez wzorków tak jak na kopytka lub wytłaczać charakterystyczny wzór dla oryginalnych Gnocchi przy pomocy widelca lub specjalnej tarki z karbowaną powierzchnią. Ja osobiście poradziłam sobie używając drewnianego nabieraka do miodu.

Gotowe kluseczki wrzucać (partiami – nie wszystkie od razu) do gotującej się wody i gotować ok 1½ min do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągać przy pomocy łyżki cedzakowej i układać na dużym talerzu.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Mięso odcedzić z nadmiaru marynaty ( odrobine marynaty zostawić – przyda się do sosu). Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i partiami obsmażać kawałki mięsa z obu stron na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć do większego garnka. Następnie zalać je szklanką wrzącej wody, dodać ok 2 – 3 łyżek marynaty, w której marynowane było mięso i dusić na małym ogniu przez ok 30-40 min mieszając całość od czasu do czasu, aby mięso się nie przypaliło (dusić do momentu, gdy mięso będzie miękkie). W razie potrzeby całość można dodatkowo doprawić do smaku wg własnych preferencji. W procesie duszenia nadmiar wody odparuje i powstanie aksamitny sos. Jeśli jednak ktoś woli bardziej gęste sosy można powstały wywar zagęścić odrobiną mąki wymieszanej w zimnej wodzie (ok 1 łyżka mąki na ¼ szklanki zimnej wody).  Kluseczki podawać na ciepło od razu po ugotowaniu, ale także można je na drugi dzień podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła.

Fasolkę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.

Pomidorki umyć i pokroić w plasterki.

Cebulę posiekać w drobną kostkę.

Danie podawać na ciepło. Na dużym talerzu lub w miseczce ułożyć: klika ugotowanych kluseczek Gnocchi, gulasz z karkówki, fasolkę, pokrojone pomidorki i ok 3 plastry pikli ogórkowych. Pomidorki oraz pikle posypać posiekaną cebulką a całość dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem i solą morską.

 







Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty