Dorsz w Chrupiącej Panierce (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Dorsz w Chrupiącej Panierce
(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)
Dorsz
przyrządzony w urządzeniu AirFryer jest bardzo soczysty, niesamowicie delikatny
i zdecydowanie zdrowszy za sprawą minimalnej ilości tłuszczu potrzebnego do
jego przyrządzenia. Polecam gorąco.
Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 186 g): 361 kcal
W tym: Białka 26.47 g | Tłuszcze 11.97 g | Węglowodany 35.88 g ( w tym cukry 0.26 g)
Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
(na 4 porcje)
-
ok 400 g filetów z dorsza (świeżych lub mrożonych)
- 2
duże jajka
-
100 g mąki
-
100 g drobnej bułki tartej
- ½
łyżeczki soli
- ½
łyżeczki pieprzu
- ½
łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
- ½
cytryny
- 3
łyżki oliwy z oliwek + łyżka do posmarowania
Przygotowanie:
W jednej miseczce umieścić
mąkę, w drugiej bułkę tartą z przyprawami (wymieszać) a w trzeciej rozkłócone jajko
z oliwą z oliwek.
Dorsza umyć i osuszyć na
ręczniku papierowym. W przypadku dorsza mrożonego najpierw należy go rozmrozić
a następnie postępować zgodnie z instrukcjami. W razie potrzeby podzielić na mniejsze
w miarę równe kawałki.
Każdy kawałek ryby skropić
sokiem z cytryny i dokładnie natrzeć nim mięso dorsza. Następnie rozpocząć
panierowanie obtaczając każdy kawałek dokładnie w mące, następnie maczać w
jajku i natychmiast panierować w bułce z przyprawami. Odkładać na czysty
talerz.
Urządzenie AirFryer
rozgrzać do temperatury 190°C.
Każdy kawałek ryby
spryskać delikatnie oliwą z oliwek z każdej strony lub posmarować cienką
warstwą oliwy przy pomocy pędzelka.
Następnie umieścić rybę
w koszu rozgrzanego urządzenia. Ustawić czas na 10 minut, wsunąć kosz i
kontynuować smażenie do momentu aż urządzenie wyemituje sygnał dźwiękowy.
Podawać z ulubionymi
dodatkami np.: z sałatką, surówką, ryżem itp.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz