Soczysta Pierś z Kurczaka (do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

Soczysta Pierś z Kurczaka

(do przygotowania w urządzeniu AirFryer)

 

Przepis na soczystą i aromatyczną pierś z kurczaka, którą szybko można przygotować w urządzeniu AirFryer. Mięso jest delikatne i bardzo soczyste, idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.  Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 125 kcal

W tym: Białka 23.08 g | Tłuszcze 3.43 g | Węglowodany 0.18 g ( w tym cukry 0.00 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


Składniki:

  - 2 duże piersi z kurczaka

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki soli morskiej

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- ½ łyżeczki ostrej papryki

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- ½ łyżeczki czosnku w proszku

- ½ łyżeczki cebuli w proszku

- 1 łyżka przyprawy złocistej do kurczaka (Knorr)

           

 

Przygotowanie:

 

Piersi umyć, osuszyć na ręczniku papierowym.

W misce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i oliwę z oliwek. Osuszone piersi umieścić w marynacie i dodatkowo natrzeć je marynatą. Odstawić na min 1 h w chłodne miejsce.

Urządzenie AirFryer rozgrzać do 180°C.

Na dno misy z AirFryer wlać ok ½ szklanki wody. Dzięki temu piersi zachowają swoją soczystość i nie przesuszą się zbyt mocno. Mięso delikatnie odsączyć z nadmiaru marynaty i umieścić w rozgrzanym koszu. Piec mięso przez 20 min.

Podawać na ciepło lub zimno z ulubionym dodatkami.





Smacznego.

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za uznanie i cieszę się że przepis przypadł do gustu 😊

      Usuń
  2. Wyszły rewelacyjnie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za opinie. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Rewelacja, dzięki wielkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za uznanie i cieszę się że smakowało 🤗 polecam inne przepisy do wypróbowania. Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Świetny przepis, dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja dziękuję za pochwałę. Cieszę się że mój przepis przypadł do gustu.

      Usuń
  5. Fajny i szybki przepis plus fajny patent z wodą aby mięso było soczyste pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. Przy większej piersi 20 minut to za mało, kawałek, który miałem był ze dwa razy grubszy od tych na zdjęciu - dobry był po około 40 minutach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto przy bardzo dużych kawałkach mięsa przekroić je wzdłuż na pół. Oczywiście czas pieczenia może wymagać korekty ze wg na wagę (wielkość) mięsa. W przepisie podałam czas w jakim mój kawałek mięsa był gotowy.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne Posty