Sernik Gotowany

Sernik Gotowany

 

Przepis na Gotowany Sernik jest banalnie łatwy i szybki natomiast sam sernik jest naprawdę pyszny i niesamowicie delikatny o bardzo kremowej konsystencji. Polecam gorąco.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 322 kcal

W tym: Białka 6.03 g | Tłuszcze 22.45 g | Węglowodany 23.74 g ( w tym cukry 17.90 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na masę serową:

 

 - 1 kg twarogu sernikowego (polecam Piątnicę)

- 200 g masła

- 250 g cukru

- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią lub aromatu waniliowego

- 4 jajka

- 2 budynie waniliowe (łącznie 80 g)

- 200 ml mleka

- 350 g czekoladowych herbatników

 

Składniki na polewę:


- 200 ml śmietanki kremówki 36%

- 200 g gorzkiej czekolady  

 

Przygotowanie:

 

Prostokątną lub kwadratową blachę (moja miła wymiary 35 x 35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód).

Dno wyłożyć pierwszą partią herbatników. Herbatniki układać ciasno jeden obok drugiego, aby dokładnie przykryły całą powierzchnię dna.

W dużym garnku z nieprzywierająca powłoką roztopić masło na średniej mocy palnika. Dodać cukier i cukier waniliowy lub aromat. Całość dokładnie wymieszać, aż cukier się rozpuści.

Następnie dodać twaróg oraz jajka i całość energicznie wymieszać łopatką lub rózgą do całkowitego połączenia się składników. Masę gotować ciągle mieszając, aż będzie gorąca, ale pilnować, aby się nie zagotowała.

Proszek budyniowy z obu opakowań dokładnie wymieszać w 200 ml zimnego mleka i przelać do masy sernikowej. Całość ponownie bardzo energicznie mieszać, aż masa zacznie gęstnieć i osiągnie konsystencje budyniu.

Połowę gorącej jeszcze masy ostrożnie przelać do foremki na herbatnikowy spód. Wyrównać a następnie na wierzchu wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Herbatniki układać ciasno jeden obok drugiego, aby dokładnie przykryły całą powierzchnię masy sernikowej.

Następnie wylać drugą część masy, wyrównać i ponownie na wierzchu masy ułożyć herbatniki.

Odstawić na bok i przygotować polewę.

 

Przygotowanie polewy:

 

W garnuszku zagotować śmietankę. Następnie do gorącej śmietanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i całość dokładnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści a masą będzie jednolita i gładka.

Gotową masę wylać na wierzch warstwę herbatników, wyrównać łopatką a następnie całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Sernik podawać dobrze schłodzony.





Smacznego

Komentarze

Popularne Posty