Chaczapuri

Chaczapuri


Chaczapuri jest tradycyjnym daniem kuchni gruzińskiej. Istnieje kilka odmian tego dania w zależności od regionu. Jest to danie bardzo sycące, więc idealnie sprawdzi się, jako danie obiadowe. Polecam gorąco do wypróbowania.


Kaloryczność potrawy w jednej sztuce (ok 393 g): 879 kcal

W tym: Białka 42.37 g | Tłuszcze 35.96 g | Węglowodany 94.17 g ( w tym cukry 7.53 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki na ciasto

(na 4 sztuki):

 

- 500 g mąki pszennej typu 650 lub do pizzy typu 00

- 300 ml lekko ciepłej wody

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka soli

- 7 g drożdży instant

- 3 łyżki oliwy lub oleju

 


Składniki na farsz:

 

- 100 g sera Gouda

- 100 g sera Cheddar

- 150 g sera Feta

- 150 g sera Ricotta

- 4 jajka

- szczypiorek, natka pietruszki

 


Przygotowanie:

 

W misie miksera umieścić wszystkie składniki na ciasto i rozpocząć proces wyrabiania. Ciasto należy wyrabiać ok 15 min aż stanie się gładki, elastyczne i w całości będzie odklejać się o ścianek miski. Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno wręcz potroić swoją objętość.

W tym czasie przygotować farsz. Ser gouda i cheddar zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach i wymieszać ze sobą. Ricottę i fetę wyłożyć do miseczki i przy pomocy widelca dokładnie wymieszać i rozdrobnić. Szczypiorek i/lub natkę pietruszki drobno posiekać.  

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, krótko wyrobić, aby odpowietrzyć ciasto a następnie podzielić je na cztery równe części.

Każdą cześć ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 7 mm. Na każdym placku równomiernie wyłożyć porcję startych żółtych serów gouda i cheddar. Następnie brzegi placków lekko zrolować do środka pozostawiając jednocześnie trochę pustego miejsca w środku. Końce zrolowanych brzegów skleić ze sobą tworząc owalną łódeczkę. Środek łódeczek wypełnić teraz porcjami białych serów feta i ricotta. Każdy kawałek Chaczapuri przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć bawełnianą ściereczka a następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 min do lekkiego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 220°C w opcji dolna/górna grzałka lub 200°C w opcji z termoobiegiem.

Podrośnięte Chaczapuri wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 15 min. Następnie delikatnie wysunąć blaszkę i do każdej łódeczki delikatnie wbić po jednym jajku i ponownie wsunąć blaszkę do piekarnika. Całość zapiekać jeszcze przez ok 5-10 min, aby białko jajek się ścięło. Gdyby wierzch ciasta zbyt mocno się przyrumieniał można całość przykryć kawałkiem folii aluminiowej.

Chaczapuri podawać na ciepło posypane posiekanym szczypiorkiem i/lub natką pietruszki oraz opcjonalnie z sosem Adżika.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty