Odrywany Chlebek Dyniowo - Korzenny

Odrywany Chlebek 

Dyniowo - Korzenny


Mięciutki, aromatyczny i niesamowicie pyszny Chlebek dyniowy do odrywania poleca się na śniadanie, podwieczorek i kolację.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 289 kcal

W tym: Białka 5.26 g | Tłuszcze 7.43 g | Węglowodany 48.99 g ( w tym cukry 22.44 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- 380 g mąki typu 650

- 200 g puree z dyni

- 25 g świeżych drożdży

- 70 g cukru trzcinowego

- ½ łyżeczki soli

- 130 ml mleka

- 35 g roztopionego i przestudzonego masła

 

Składniki na nadzienie:

 

- 140 g cukru trzcinowego

- 1 łyżeczka cynamonu

- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

- ½ łyżeczki mielonego imbiru

- ½ łyżeczki mielonych goździków

- 40 g miękkiego masła

 

 

Przygotowanie:

 

Mleko podgrzać razem z dyniowym purée do temperatury ok 30°C. Dodać 2 łyżeczki cukru i wkruszyć drożdże. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.

W misie miksera umieścić wszystkie pozostałe składniki ciasta, wymieszać drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć proces wyrabiania ciasta, który powinien potrwać nie krócej niż 10 min., Gdy ciasto będzie już jednolite, gładkie i elastyczne oraz w całości będzie odklejało się od brzegów miski, można zakończyć wyrabianie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciele miejsce na ok 1½ h, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.

W między czasie w miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i cukier z nadzienia.

Małą foremkę keksową o wymiarach dolnych ok 10 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 60 x 40 cm. Placek posmarować miękkim masłem (można zrobić to dłońmi) a następnie równomiernie obsypać mieszanką przypraw z nadzienia. Placek pokroić ostrym nożem na małe kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Powstałe kwadraty delikatnie układać jeden na drugim nadzieniem do góry. Powstałą wieżyczkę z ciasta delikatnie przenieść do keksówki.  Wierzch także oprószyć mieszanką przypraw z nadzienia.

Foremkę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 50 min., do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Wyrośnięte ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min., następnie przestudzić na kratce.

Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty