Odrywany Chlebek Dyniowo - Korzenny
Odrywany Chlebek
Dyniowo - Korzenny
Mięciutki,
aromatyczny i niesamowicie pyszny Chlebek dyniowy do odrywania poleca się na
śniadanie, podwieczorek i kolację. Polecam
gorąco do wypróbowania.
Kaloryczność
potrawy w 100 g: 289 kcal
W
tym: Białka 5.26 g | Tłuszcze 7.43 g | Węglowodany 48.99 g ( w tym cukry 22.44 g)
Kalorie
policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.
Składniki:
- 380 g mąki typu 650
- 200 g puree z dyni
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki soli
- 130 ml mleka
- 35 g roztopionego i przestudzonego masła
Składniki
na nadzienie:
- 140 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 40 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Mleko
podgrzać razem z dyniowym purée do temperatury ok 30°C. Dodać 2 łyżeczki cukru
i wkruszyć drożdże. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia.
W
misie miksera umieścić wszystkie pozostałe składniki ciasta, wymieszać
drewnianą łyżką. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn i rozpocząć proces
wyrabiania ciasta, który powinien potrwać nie krócej niż 10 min., Gdy ciasto
będzie już jednolite, gładkie i elastyczne oraz w całości będzie odklejało się
od brzegów miski, można zakończyć wyrabianie. Miskę przykryć ściereczką i
odstawić w ciele miejsce na ok 1½ h, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
W
między czasie w miseczce wymieszać ze sobą wszystkie przyprawy i cukier z
nadzienia.
Małą
foremkę keksową o wymiarach dolnych ok 10 x 20 cm wyłożyć papierem do
pieczenia.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok
60 x 40 cm. Placek posmarować miękkim masłem (można zrobić to dłońmi) a następnie
równomiernie obsypać mieszanką przypraw z nadzienia. Placek pokroić ostrym
nożem na małe kwadraty o wymiarach 10 x 10 cm. Powstałe kwadraty delikatnie
układać jeden na drugim nadzieniem do góry. Powstałą wieżyczkę z ciasta
delikatnie przenieść do keksówki. Wierzch także oprószyć mieszanką przypraw z
nadzienia.
Foremkę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 50 min., do ponownego
wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do 180°C.
Wyrośnięte
ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez ok 30 min., następnie
przestudzić na kratce.
Przechowywać
w suchym i szczelnym pojemniku.
Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz