Sałatka Prosciutto z Pieczoną Dynią i Orzechami

Sałatka Prosciutto 

z Pieczoną Dynią i Orzechami


Sezon na dynię wciąż trwa. Na szybką i pyszną kolację proponuje dziś dość oryginalna sałatkę ze słodką pieczoną dynią i mnóstwem smacznych dodatków.  Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (ok 224 g): 415 kcal

W tym: Białka 21.28 g | Tłuszcze 32.89 g | Węglowodany 7.97 g ( w tym cukry 3.26 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki

(na 4 porcje):

 

- ½ małej dyni Hokkaido

- 2 garście pomidorków koktajlowych

- 70 g Rukoli

- 70 g Roszponki

- 120 g naturalnego sera Camembert

- 130 g sera Feta

- garść orzeszków Pinii

- garść orzechów Włoskich

- 1 opakowanie szynki Prosciutto

- oliwa z oliwek

- sos z octem balsamicznym Monini

- 1 łyżka oleju rzepakowego

 

 

Przygotowanie:

 

Dynię można upiec dzień wcześniej i przechowywać w lodówce w zamkniętym opakowaniu.

Połówkę małej dyni Hokkaido oczyścić z miąższu nasiennego, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Delikatnie skropić olejem i poukładać na blaszce.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Duża blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec dynię przez ok 30 min do miękkości lub do momentu aż wbity widelec lekko będzie wbijał się w miąższ. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Sałaty, (jeśli tego wymagają) umyć i dokładnie osuszyć. Pomidorki koktajlowe umyć i pokroić na ćwiartki. Ser Camembert pokroić na małe kliny a fetę w drobną kostkę. Szynkę porozrywać w rękach na drobniejsze cząstki. Orzechy włoskie delikatnie posiekać a piniowe podprażyć na suchej patelni. Wystudzoną dynię pokroić na małe kawałki.

Talerze udekorować odrobiną sosu z octu balsamicznego. Równo porozkładać sałaty, pomidorki, szynkę, sery oraz dynię. Posypać porcją orzechów, całość skropić odrobiną oliwy z oliwek i sosem balsamicznym. Podawać z paluszkami Grissini lub grzankami.




Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty