Krem o Smaku Korzennych Ciasteczek

Krem o Smaku Korzennych Ciasteczek


To bardzo szybki i prosty przepis, na pyszny krem z wykorzystaniem korzennych ciasteczek Speculoos, które są powszechnie dostępne w praktycznie każdym dobrym sklepie. Ciasteczka Speculaas to mocno korzenne wypieki o kształcie figurki z wyciśniętym w cieście dekoracyjnym ornamentem, tradycyjnie wyrabiane przy użyciu drewnianych form. Ich inna nazwa to ,,Ciasteczka świętego Mikołaja”. Krem idealnie pasuje do kanapek, deserów, naleśników, tostów, kruchych babeczek i jako dodatek do kawy 😊. Polecam gorąco do wypróbowania.

 

Kaloryczność potrawy w 100 g: 379 kcal

W tym: Białka 3.21 g | Tłuszcze 19.69 g | Węglowodany 46.30 g (w tym cukry 29.92 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 500 g kremu)

 

- 30 g cukru trzcinowego

- 200 g ciastek korzennych Speculoos

- 60 g płynnego miodu

- 50 g masła lub oleju kokosowego

100 g mleka 3,2 %

½ łyżeczki mielonego cynamonu

- 2 łyżki śmietanki kremówki 36 %

 


Przygotowanie:

 

W kielichu blendera umieścić ciasteczka korzenne i zmielić na gładki proszek.

W garnku umieścić cukier, mleko, masło lub olej kokosowy, miód, cynamon i śmietankę. Całość podgrzać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszankę przelać do kielicha blendera ze zmielonymi ciasteczkami i zmiksować na gładki i jednolity krem.

Masę przełożyć do czystych, wcześniej wyparzonych słoiczków i odstawić do całkowitego wystygnięcia i zagęszczenia się kremu. Następnie krem przechowywać w lodówce.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty