Dorsz na Parze z Kremowym Ryżem (Multicooker / Szybkowar)

Dorsz na Parze z Kremowym Ryżem

(Multicooker / Szybkowar)

Zdrowe i szybkie danie. Dorsz przygotowany na parze jest niesamowicie soczysty i pyszny. Polecam gorąco do wypróbowania.

 Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker – Philips HD2151/40


Kaloryczność potrawy w 100 g: 147 kcal

W tym: Białka 11.49 g | Tłuszcze 2.15 g | Węglowodany 20.26 g (w tym cukry 0.40 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

 

Składniki:

 

- ok 500 g polędwiczek z dorsza

- ½ łyżeczki soli + 1 łyżeczka do ugotowania ryżu

- ½ łyżeczki pieprzu

- sok z jednej cytryny

- 200 g białego ryżu

- 250 ml wody

- 100 ml mleka

- 1 łyżka masła

 

 

Przygotowanie:

 

Polędwiczki z dorsza umyć a następnie osuszyć w ręczniku papierowym. Natrzeć z każdej strony sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Odstawić do lodówki na czas przyrządzania ryżu.

Ryż kilkukrotnie dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Wypłukany ryż przełożyć do misy Multicookera. Zalać wodą i mlekiem oraz dodać 1 łyżeczkę soli i masło. Wymieszać.

Zamknąć pokrywę i włączyć program RYŻ.

Gdy urządzenie zakończy pracę w opcji RYŻ, ryż przełożyć do innego garnka, garnek przykryć pokrywką i całość owinąć w ręcznik lub koc, aby podtrzymać temperaturę ryżu.

Do misy Multicookera wlać gorącą wodę do wysokości pierwszej dolnej podziałki. Ostrożnie włożyć tackę do gotowania na parze i ułożyć na niej przygotowane wcześniej polędwiczki z dorsza. Zamknąć pokrywę urządzenia i włączyć program GOTOWANIE NA PARZE / OWOCE MORZA.

Ryba wg programu będzie gotowa w 8 min.

Gotowego dorsza podawać od razu z kremowym ryżem i ulubionymi dodatkami np.: surówka z kiszonej kapusty.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty