Matcha Bubble Tea

Matcha Bubble Tea

Ta prosta, ale pyszna herbata Matcha Bubble Tea to idealna propozycja na popołudniową ucztę. Jest orzeźwiająca i aromatyczna. Jeśli jesteś fanem herbaty Matcha, pokochasz to połączenie. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w jednej porcji (300 ml): ok 202 kcal

W tym: Białka 4.90 g | Tłuszcze 4.80 g | Węglowodany 34.20 g (w tym cukry 12.28 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

(na ok 2 porcje po 300 ml)

 

- 3 łyżeczki proszku zielonej herbaty matcha

- 200 ml gorącej wody do zaparzenia herbaty (max temperatura 80°C)

- ± 300 ml mleka krowiego lub roślinnego

- 100 g czarnych perełek tapioki (można kupić je np.: na allegro)

- ok 500 ml wrzątku do ugotowania perełek tapioki

- 100 g cukru

- kostki lodu


Przygotowanie:

 

W pierwszej kolejności należy przygotować herbatę Matcha.

Wsypać sproszkowaną matcha do naczynia (czarka, kubek). Zalać proszek gorąca wodą o max temperaturze ok 80 °C. Następnie intensywnie mieszać chasenem (tj.: japońskim, bambusowym mieszadełkiem, które przypomina pędzel) aż do powstania zielonej gęstej piany. Jeśli nie masz chasenu, można użyć ręcznego spieniacza do mleka, małej rózgi lub w ostateczności zwykłej łyżeczki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W tym czasie ugotować perełki tapioki.

Do ok 500 ml gotującej się wody dodać cukier i wymieszać aż całkowicie się w niej rozpuści. Następnie wsypać kuleczki z tapioki i często mieszając gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W zależności od producenta i wielkości kuleczek czas gotowania może być różny. Generalnie zasada jest taka, że kuleczki są gotowe gdy staną się przeźroczyste a po spróbowaniu miękkie jak żelki i lekko ciągnące. Gotowe kuleczki pozostawić w powstałym syropie do ostygnięcia.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Duże szklanki wypełnić porcja przestudzonych perełek z tapioki wraz z kilkoma łyżkami syropu (kuleczki powinny wypełniać ok ¼ szklanki).

Wlać po ok 100 ml przestudzonej matchy. Dodać pokruszony lód i na koniec szklanki uzupełnić/wypełnić zimnym mlekiem. Wymieszać.

Podawać od razu z grubą rurką 😉.  




Smacznego 😊

Komentarze

Popularne Posty