Sernik Cynamonowy

Sernik Cynamonowy

Sernik w tym wydaniu jest naprawdę pyszny. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 280 kcal

W tym: Białka 5.14 g | Tłuszcze 14.87 g | Węglowodany 31.01 g (w tym cukry 28.99 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.


 

- 700 g twarogu sernikowego (może być z wiaderka – polecam Piątnicę)

- 120 g drobnego cukru

- 120 g kwaśnej śmietany 18%

- 70 g śmietany kremówki min 30 % tłuszczu

- 1 łyżeczka aromatu waniliowego

- 3 duże jajka

 


Składniki na nadzienie:

 

- 250 g brązowego cukru

- 1 łyżka mielonego cynamonu

- 70 g mąki pszennej typu 450

- 70 g roztopionego masła

 


Składniki na lukier:

- 100 g cukru pudru

- ok 2 łyżki śmietanki 30 %

 


Składniki na mini Rollsy cynamonowe:

 

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego

- 3 łyżki brązowego cukru

- ½ łyżeczki cynamonu

- 1½ łyżki miękkiego masła

- 1 rozkłócone jajko


 

Przygotowanie Rollsów:

 

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć na blacie i posmarować miękkim masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i równomiernie rozsypać go na powierzchni ciasta. Następnie arkusz zwinąć w ciasny rulon względem krótszego boki. Rulon pociąć w krążki o grubości min 2 cm.

Krążki poukładać na blaszce. Wierzch każdego Rollsa posmarować rozkłóconym jajkiem i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez ok 12-15 min lub do chwili aż Rollsy się zarumienią.

Po upieczeniu wystudzić na kratce i odłożyć na bok.

Przygotować masę sernikową.

 

Przygotowanie masy sernikowej:

 

W misie miksera umieścić twaróg z cukrem i utrzeć na gładką masę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodać obie śmietany i aromat waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia się składników.

Zmniejszyć obroty do niskich i zacząć wbijać po jednym jajku dokładnie miksując po każdym dodanym jajku do całkowitego połączenia.


Przygotowanie nadzienia:

 

W misce wymieszać ze sobą brązowy cukier, cynamon, mąkę i roztopione masło, aż utworzą jednolitą masę. Masa ma przypominać bardzo mokry piasek.

 

Przygotowanie końcowe:

 

Piekarnik rozgrzać do 160°C. Okrągłą tortownicę o Ø 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód) a następnie szczelnie owinąć folią aluminiową lub workiem z rękawa do pieczenia (patrz zdjęcie).

Do tortownicy wlać 1/3 masy sernikowej. Posypać wierzch masy 1/3 nadzienia cynamonowego i delikatnie przemieszać patyczkiem do szaszłyków tworząc tzw.: ,,esy floresy”. Czynność powtórzyć z pozostałymi 2/3 masy sernikowej i nadzieniem.

Tortownicę wstawić do większej formy wypełnionej gorącą wodą. Woda powinna sięgać mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku i piec przez ok 85-95 minut.

Po zakończonym czasie pieczenia sernika nie wyjmować od razu na blat, ale pozostawić w wyłączonym piekarniku na ok 30 min przy uchylonych drzwiczkach.

Następnie wyjąć sernik z piekarnika i z kąpieli wodnej na blat, usunąć zabezpieczenie z tortownicy (ale nie wypinać rantu tortownicy) i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia.

Przygotować likier.

W miseczce utrzeć przy pomocy rózgi kuchennej cukier puder ze śmietanką na gładką, lekko płynną i jednolita masę.

Gdy sernik osiągnie już temperaturę pokojową udekorować go lukrem i wcześniej upieczonymi Rollsami cynamonowymi z ciasta francuskiego.

Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężał.

Podawać schłodzony.






Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty