Quesadilla

Quesadilla

Quesadilla to pyszne danie kuchni meksykańskiej. Danie bardzo łatwe do porcjowania, pełne soczystych warzyw i aromatycznego kurczaka z ciągnącym się serem zamknięte między dwoma plackami kukurydzianej lub pszennej tortilli powoli zapiekanej na patelni. Polecam gorąco do wypróbowania.

Kaloryczność potrawy w 100 g: 156 kcal

W tym: Białka 11.38 g | Tłuszcze 5.76 g | Węglowodany 13.56 g (w tym cukry 2.54 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

  

Składniki:

 - 6 dużych placków tortilli pszennej lub kukurydzianej

- 400 g polędwiczek z kurczaka

- 2 łyżki oleju

- 2 duże czerwone cebule

- 1 średnia czerwona papryka

- 1 mała puszka kukurydzy

- 300 g żółtej tartej mozzarelli

- 2 duże pomidory malinowe

- garść rukoli lub szpinaku (opcjonalnie)

- 1 łyżeczka suszonego oregano

- ½ łyżeczki soli

- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- szczypta pieprzu

- ½ łyżeczki curry



Przygotowanie:

 

Polędwiczki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć w nim polędwiczki na lekko złoty kolor. Gotowe mięso przełożyć do miseczki i przygotować warzywa.

Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w cienkie paski.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Pomidory zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 30 sekund w gorącej wodzie. Następnie obrać ze skórki i pokroić w półplastry.

Kukurydzę odcedzić z zalewy na sitku.

Na pozostałym po smażeniu mięsa sosie i tłuszczu zeszklić cebulkę i pokrojona paprykę. Smażyć warzywa przez ok 3 min na średniej mocy palnika do lekkiego zrumienienia tak, aby warzywa pozostały nadal jędrne i chrupiące. Gotowe warzywa przełożyć do kolejnej miseczki.

Dużą patelnię lekko spryskać olejem lub posmarować masłem. Moc palnika ustawić na minimum. Na dnie patelni ułożyć placek tortilli. Na wierzchu rozsypać porcję startego żółtego sera. Następnie ułożyć kawałki mięsa, podsmażoną cebulkę z papryką, pomidory, trochę kukurydzy, rukolę lub szpinak (opcjonalnie) i ponownie posypać kolejną porcją żółtego sera. Całość przykryć drugim plackiem tortilli, lekko docisnąć. Zwiększyć moc palnika na średnią. Podsmażać placek przez ok 3 min. Następnie przy pomocy dużej pokrywki lub płaskiego talerza ostrożnie przewrócić całość na drugą stronę, zsunąć ponownie na patelnię i podsmażać Quesadille przez kolejne 3 - 5 min lub do czasu aż placek się zrumieni.

Delikatnie przełożyć gotowe danie na duży talerz, pokroić w trójkąty i od razu podawać.

Najlepiej smakuje na ciepło z salsą lub z Guacamole.



Smacznego.

Komentarze

Popularne Posty