Gulasz Węgierski (Cook4me Tefal - Multicooker)

Gulasz Węgierski

(Cook4me Tefal - Multicooker)

 

Gulasz węgierski to kulinarne arcydzieło, w którym krucha wieprzowina przeplata się z intensywnymi smakami aromatycznej słodkiej papryki, pomidorów i wyrazistymi przyprawami. To niezwykle pożywne danie, które nie tylko kusi wyjątkowym smakiem, ale także staje się ambasadorem kuchni węgierskiej na całym świecie, zdobywając serca smakoszy nie tylko w Europie. Gulasz Węgierski to nie tylko potrawa – to kulinarne doświadczenie, które otwiera drzwi do wyjątkowego świata smaku i z łatwością zagości na stole podczas rodzinnych uroczystości, takich jak imieniny, urodziny czy obiad świąteczny. Gulasz ten jest symbolem wspólnego delektowania się wyjątkowym smakiem w gronie najbliższych. Jego przygotowanie na 2-3 dni wcześniej to nie tylko oszczędność czasu, ale także pewność, że każdy kolejny posiłek będzie równie smaczny i satysfakcjonujący. To przede wszystkim praktyczne rozwiązanie na zabiegany tydzień. Polecam gorąco do wypróbowania.


Przepis do przygotowania w urządzeniu Multicooker Tefal Cook4me Touch Wi-Fi CY9128


Kaloryczność potrawy w 100 g: 102 kcal

W tym: Białka 8.12 g | Tłuszcze 6.41 g | Węglowodany 2.18 g (w tym cukry 1.33 g)

Kalorie policzone na podstawie jednostkowych składników podanych w przepisie.

Składniki:

 

- ok 1½ kg mięsa wieprzowego (np.: karkówka, łopatka, polędwica, szynka lub schab)

- 150 g wędzonego boczku

- 2 czerwone papryki

- 1 żółta papryka

- 3 średnie cebule

- 4 ząbki czosnku

- 1 duża marchew

- ok 6 dużych pieczarek

- 300 g pomidorków paprykowych lub cherry

- 3 łyżki koncentratu pomidorowego

- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

- ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki

- ½ łyżeczki wędzonej papryki

- 4 kulki ziela angielskiego

- 2 małe listki laurowe

- 2 łyżeczki majeranku

- 1 płaska łyżeczka soli

- 1 płaska łyżeczka pieprzu

- 150 ml białego półwytrawnego wina

- ok 1 l bulionu warzywnego lub mięsnego

- 1 łyżka smalcu

- 2 łyżki klarowanego masła

- 4 łyżki mąki pszennej

 

Przygotowanie: 


Mięso umyć osuszyć i pokroić w ok 1½ cm kostkę. Umieścić w misce i oprószyć mąką pszenną.

Boczek pokroić w drobna kostkę lub paski.

Papryki umyć, osuszyć a następnie usunąć gniazda nasienne i pokroić w małe paski.

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Czosnek obrać i drobno posiekać.

Pieczarki i pomidorki umyć, marchew obrać a następnie wszystkie pokroić w plastry.

Uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE i roztopić smalec oraz klarowane masło. Następnie obtoczone w mące kawałki mięsa podsmażyć na lekko brązowy kolor ze wszystkich stron w kilku transzach (podzielić mięso na partie i nie smażyć wszystkiego na raz). Podsmażone mięso przełożyć z misy na głęboki talerz i odstawić na bok.

Na tłuszczu ze smażonego mięsa wytopić pokrojony w kostkę boczek. Gdy boczek nabierze już rumianego koloru dodać cebulę i obie papryki. Podsmażać całość przez 5 minut często mieszając. Następnie dodać pokrojoną marchew i pomidorki, wymieszać i podsmażać kolejne 5 min często mieszając. Dodać posiekany czosnek, podsmażać 3 min. Dodać pokrojone pieczarki, wlać wino, wymieszać i podsmażać następne 5 min często mieszając. Na koniec dodać przyprawy oraz podsmażone mięso i wymieszać. Bulion wymieszać z koncentratem pomidorowym i przelać do misy. Całość raz jeszcze delikatnie wymieszać. Zamknąć pokrywę i uruchomić program GOTOWANIE POD WYSOKIM CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 25 min.

Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Gulasz delikatnie wymieszać i w razie potrzeby można całość zagęścić zasmażką z mąki i masła wg własnych preferencji.

Podawać od razu na ciepło z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, ziemniakami, kluskami, ryżem lub makaronem.





Smacznego.


Komentarze

Popularne Posty